Blog

Programjaim
Budapest
 • Február 19.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • Február 12.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Február 12.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen - du

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Február 13.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

A szorongás(om) természete

2020. április 20.

Reggel 5 óra, felébredek és szorongok. Nem ismeretlen ez az érzés. Kéz a kézben jártunk szinte egész életemben, de mostanában csak nagyon ritkán találkozunk. Bevallom meglepett, váratlan volt az érkezése.

Hátralépek kicsit és figyelem őt, szándékok és elvárások nélkül, csak mert már rég láttam. Ma sem akarom megérteni, vagy megváltoztatni őt. Nem akarom, hogy eltűnjön, és azt sem, hogy elmondja miért érkezett. Csak ülök csendben és figyelem.

Nem bánom, hogy itt van.

Ez most egyébként is egy szorongásokkal teli időszak. Gyakran érkeztek hozzám ezzel a témával. Az elmúlt hetekben már átsuhant párszor rajtam is, mint egy-egy könnyed nyári szellő. Meg sem lepődtem. De most, most úgy tűnik maradni szeretne, ma nagy szürke felhőként ül le mellém. Nézzük egymást.

Tudom, hogy Ő is én vagyok, belőlem jön létre és hozzám tartozik.

Csak érdeklődve figyelem őt, közben a gondolataim jönnek-mennek. Aztán hirtelen, szinte villámként élesedik ki egy gondolat, keresztülhasít az egész testemen. Ettől a szürke felhő besötétedik, összesűrűsödik és körém tekeredik…

Hát ez az! Döbbenek meg, amikor a gondolat és a szorongás egymásra találnak Bennem. Most is tartom a nyugodt figyelmet, nem először történik ez velem és gyanítom nem is utoljára. Szorongó alkalt vagyok, megtanultam ezzel együttélni. Ugyanakkor az is igaz, hogy az utóbbi pár évben erről már meg is feledkezhettem.

Mindenkire másként hat a karantén

Pár hete én is visszavonultan, az otthonom puha melegében létezem, csak az online térben kapcsolódom másokkal. Szeretem ezt, egy új típusú szabadságot ad a viszonylagos bezártság ellenére is. Rég volt már lehetőségem az otthon melegéről gondoskodni, saját készítésű ételekkel táplálni a testem, vagy sokat aludni, pihenni, sehova se sietni.

Érzem, hogy mindez jó, de nem gondoltam, hogy ennyire fontos nekem. Mindaddig nem gondoltam, amíg a szorongás szürke árnya meg nem érkezett... Ráébresztett, hogy amikor véget ér a mostani helyzet, akkor mindezt elveszthetem. Sosem gondoltam volna, hogy komolyan szoronghatok attól, ami a vírus után következhet. Én azok közé a „szerencsések” közé tartozom, akik számára sok ajándékot hozott ez a helyzet, ezért könnyedén csúsztam bele. Bevallom azt gondoltam, hogy visszafelé is ugyanaz történik majd, hiszen nagyon szerettem és kiegyensúlyozottnak éltem meg az Életem. Közben pedig itt van ez a Valaki bennem, aki mégiscsak fél.

De mitől is tartok tulajdonképpen?

A változástól, az ismeretlentől, az újtól? Könnyen lehet, de ugyanígy félhetek a veszteségtől is. Az anyaméh elhagyásától. Vagy mindentől egyszerre. Mert egyfajta újjászületés is ez, legalábbis a lehetőségét mindeképpen megkaptuk most. De még jól esik kicsit újra bekuckózni az anyaméhbe, átélni a biztonságát, akkor is, ha ez is tova fog tűnni hamarosan. Érkezik valami új, valami más.

Forrás: Pexels

Sokan sokféleképpen éljük meg ezt a mostani időszakot és egyre inkább úgy érzékelem, hogy a szorongás, a félelmek szinte mindenkinél részei ennek. Kinek-kinek élethelyzete, vagy megszokott mintái szerint. Van, aki számára az a nehéz, hogy belefelé forduljon és elengedje kicsit a külvilágot, az emberi kapcsolatok sokaságát. Valaki más számára az, hogy visszavonuljon a közvetlen családjával egy zárt világba, egyszerre legyen tanár, gyerekfelügyelő, szülő miközben dolgozik. Van, aki számára a teljes szakmai, egzisztenciális újrakezdés a nehéz, vagy éppen szó szerint a túlélés. Úgy tűnik számomra az a nehéz, hogy újra „színre lépjek”.

Mindannyiunknak saját kis univerzuma van, saját valósággal, más-más nehézségekkel, de ez a bizonyos szürke felhő talán nagyon is ismerős számodra is. Talán sokszor szeretted volna, ha eltűnik, felszívódik, semmivé válik. De valahogy neki más a természete, legalábbis én így tapasztalom.

Minél inkább kész vagyok látni és elfogadni őt, annál rövidebb ideig tartózkodik itt.

Nem marasztalom, de nem is küldöm őt el. Igaz, ma hosszabban maradt, pár óra is volt talán, de újra elillant, mintha sose lett volna. Mert ilyen az Ő természete, olyan, mint egy makrancos testvér. Nem kérdezi jókor jön-e, nem mondja meg meddig marad, néha még azt sem mit szeretne. Olykor meggyötör és türelemre tanít, vagy épp feldühít. De egy biztos a szeretteli elfogadás még őt is képes megszelidíteni.

Szeretettel:

Benke Edina

+36203846065

Ha változtatni szeretnél:

Önismeret és családállítás - időpontok/jelentkezés

A születési élmény és annak hatásai - rádióbeszélgetés

Így éld túl a karantént II. Hogyan ne öljük meg egymást összezárva

Így éld túl a karantént I. Hogyan NE őrüljek meg?
STOP! - Állítsd meg az agyalást!
Lehet, hogy csak egy biorobot vagyok?

Kinek van igaza? 10 vitasegítő gondolat
Miért nem értjük egymást? Kommunikációs csaták

Köss magaddal egyezményeket!
Házeladás családállítással?
Esély az anyai boldogságra
A születés, mint életmandala
11-generácio-alatt-4094-ember
12 lehetséges lelki ok, ha nem jön a baba
Te hiszel a születés utáni életben?
Szegénységi fogadalom
Születési sérülések hatásai
Mi hozza a párkapcsolati boldogságot?
Az elveszett kötődés nyomában - Az aranyóra
Soha ne kérdezd, miért nem szültem!
Fájdalmas genetika - kinek az életét élem?
Nők, akik csak befelé sírnak
Anya, Te ennyire szeretsz engem?
Ki vagyok én?
Én csak egy korcs vagyok... Apa-fia kapcsolatról
Anorexia, meg akarok halni!
Halált hordozó anyaméhbe érkeztem
Neked, REND-ben van a családod?
7 teendő pánikroham esetén
Család ellen nincs orvosság! - Vagy mégis?
Nem érzed jól magad a bőrödben? Érdemes változtatni
Beszélgessek a szívemmel? Nem őrültem meg!
Törékeny párkapcsolat
A semmiről szóló nap üzenete
Kölcsönkapott gyermekek
Allergia és fülakupunktúra
Elvesztett iker - kozmikus magányban
Várandósság és munka

Testem vásznán - szomatodráma

Ha az önfejlesztés és önismeret útját járod ezek a módszerek is édekelhetnek:

Családállítás csoportban és egyéniben
SzomatoDráma csoportban és egyéniben
Születési és szülési traumák oldása
Pánikbetegség, pánikrohamok kezelése
Coaching, egyéni konzultáció
ThétaHealing

Önismereti csoportok, jelentkezés: ITT