Blog

Programjaim
Budapest
 • Augusztus 15.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp.

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Szeptember 18.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp.

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • Szeptember 11.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Szeptember 11.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

 • Szeptember 11.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

Várandósság és munka

Ki "szövi" ezalatt a baba képét?

2017. január 10.

Nehéz helyzetben vannak a mai kor várandós anyukái. Ahogyan változtak a női szerepek, változott a babavárás is. A "várás" lassan szinte teljesen kimarad, kitölti a helyét a munka. Passzivitásban lenni és csak várakozni szinte elképzelhetetlen. Temérdek oka van ennek, de valahogy mégis van ebben valami nyugtalanító.

Hogyan zajlott ez ősanyáink idejében?
Nem kell nagyon messzire visszamenni az időben, elég talán nagyanyáink, vagy dédanyáink idejére visszatekinteni. Az ő várandósságuk a várásról szólt elsősorban. Persze most rögtön mondhatjuk azt is, hogy a szegényebb családok női tagjai a földeken dolgoztak babavárás közben és akkor hogyan is van ez. Máshogy, mint ma. A földeken dolgozó emberek nem közlekedtek a városi tumultusban, nem volt erős munkahelyi stressz, vagy mérhetetlen mennyiségű munkahelyi elvárás velük szemben. Nem a televízió előtt ültek este és nem különböző programok között futkostak szabadidejükben. Ami viszont volt, az a női összetartás és segítségnyújtás. Így a kismama számára maradt idő a várakozásra és ábrándozásra.

Várandósok megváltozott tudatállapotban
Gyönyörű a magyar nyelv, amikor azt mondja "másállapot". A nő, amikor babát vár másállapotban van. Azt hiszem erről bőven tudnak mesélni az anyukák, ha visszaemlékeznek a várandósságuk idejére. Szórakozottság, a koncentrációs képesség csökkenése, feledékenység, talán ezek lennének a legfontosabb jelzők, amelyek elhangzanának. És akkor itt még nem is beszéltünk a test más állapotáról. De azt kevesen tudják, hogy ez mennyire igazán más állapot. Az anya fizikuma, lelke ebben az időszakban tanulja a ráhangolódást a saját testére, ezzel is készül a szülésre, és később a baba ellátására. Az a kis lény, aki érkezik ugyanis nem szavakkal kommunkál majd. Az anyai ösztön lesz s legerősebb segítője a baba igényeinek megértésében. Nincs az az akadémiai kiadás, ami ennél jobban támogathat ebben. Erőteljesebben működik a jobb agyfélteke, hogy minél inkább reagálhasson majd a babája igényeire. Természetes folyamata ez a várásnak. Elgondolkodtató kísérlet igazoloja ezt: 40. héten lévő várandós anyukák töltöttek ki tesztlapokat, amelyeket aztán pszichológus hallgatókkal elemeztették ki a vaktesztet. A diákok nem tudták, hogy kikből áll a vizsgált csoport. Az eredmény pedig azt mutatta, hogy a kismamákat pszichotikusnak diagnosztizálták a szakemberek.

Miért is kellene ennek fényében dolgozni a kismamának?
Természetes, hogy a várandós anyuka gondolatai elkalandoznak, szórakozott és feledékeny. Ez az időszak egy fokozatos befelé fordulásról, a saját igények felismeréséről, pihenésről és várakozásról szól. Felkészül a test és a lélek, felkészül a szülésre, az anyaságra. Az ösztönök felé fordul a figyelem, kiélesedik mindaz, amire anyaként szükség lesz. A várandós nő, mint egy kisbaba, újraéli a magzati élményét, arra vágyik, hogy kiszolgálják, betakargassák, figyeljenek rá. Nehéz a figyelmét a normál mederben tartania és nem is biztos, hogy ez a feladat.

Ki szövi akkor meg a gyermek "képét"?
A várandósság során gyakoriak az álmok és a fantáziák a babáról, különösen igaz ez a 12-24. hét közötti időszakban. Fontos, hogy lehessen ennek tér az anya számára. Ebben az időszakban a várandós anyuka "szövi" a baba képét a fantáziájában. Milyen lesz a haja, a szeme, a kezecskéi. Kutatások szerint ezek a fantáziák meghatározóak a baba fejlődésére és a babával való kapcsolódás erősődésére. A test is kezd elnehezedni.

Nagyszerű lenne ezt az időt csak úgy megengedni és nem dolgozni...

Ezt a cikket a Kreatívmagazin.hu - is olvashatjátok.

Benke Edina

Olvass erről bővebben!