Ti kérdeztétek

Programjaim
Budapest
 • Április 20.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Tenerife

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Május 4.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Június 1.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • Április 27.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Április 27.

  KÉPZÉS: Lélekszínház - Családállító képzés - plusz óra

  Egy éves önismereti csoport

 • Április 28.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

Legújabb írásaim
 • Április 2.

  Ingatlan adás-vétel - Miért menjek családállításra?

  Hogyan kerül a csizma az asztalra?

 • Március 29.

  Belső gyermek gyógyítása

 • Március 24.

  Elvált szülők gyerekei - Miért menjek családállításra?

 • Március 10.

  Párkapcsolat lezárása - Miért menjek családállításra?

 • Január 28.

  Engedd el a tegnapot!

  Access minden napra 1.

Csoportokat érintő kérdések

Hogyan tudok leiratkozni a csoportról?

Ha valamilyen okból mégsem tudsz részt venni a csoportban, kérlek jelezd ezt a számomra a leiratkozásoddal. Ezzel segítheted azokat is, akik számára a felszabadult hely fontos lehet. Köszönöm.

A leiratkozás menete ugyanaz, mint a feliratkozásé.

Miért érdemes segítő-résztvevőként érkezni egy csoportba?

Amikor segítőként érkezel azt jelenti, hogy a csoportalkalomra nem saját feldolgozandó témával érkezel. Mások játékának leszel aktív részese. Minden alkalommal izgalmas azonban, hogy milyen témák és milyen képviseletek találnak meg. - ...

Mit jelent, hogy témahozó vagyok?

Amikor témahozóként érkezel a csoportba az azt jelenti, hogy lesz a csoportfolyamatna egy olyan pontja, amikor a Te történeteddel, elakadásoddal fogunk "játszani". Ez a folyamat Rólad szól, a Te személyes változásod segíti, amelyben minden csoportrésztvevő aktívan részt vehet, rendelkezésedre áll.

Nem vállalható a témám, mit tegyek? - A fedett állítás

Vannak helyzetek, témák, amelyek annyira nehezek, hogy nem szívesen teszed ki a csoport elé. Ebben az esetben egy rövid interjút készítünk, amelyen csak ketten leszünk jelen, Te és én. Itt pontosítjuk az állítás szereplőit. A játék során a képviselők és a csoporttagok számára is fedett marad.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a legtöbb esetben erre nincs szükség. A téma felvállalása és megfogalmazása, kimondása már önmagában is gyógyító lehet.

Hogyan leszek biztonságban? A csoporttitok

A csoporttitokra elsősorban a személyes biztonságotok érdekében van szükség. Ahhoz, hogy őszintén és mélyen meg tudjatok nyílni egy-egy állítás során szükség van bizalomra, biztonságra. Egy-egy téma mögött még önmagad számára is meglepő történetek húzódhatnak meg, nem mindig könnyű ezzel találkozni. De a biztonság, amelyet a csoport adhat nagyon erős támogatást nyújt közben számodra.

Life coaching

Működik-e online a coaching?

Coaching támogatás sokféle eszközzel lehetéges. Ezek közül vannak olyan módszerek, amelyek esetében mindenképpen személyes találkozó szükséges, vannak olyanok eszközök, amelyeknél nem. Azonban az esetek döntő többségében a coaching folyamat beszélgetés formájában zajlik a coach és kliense között. Ezen eszközökkel egy online coaching, konzultáció ugyanolyan értékes lehet, mint egy személyes találkozó.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki számára ugyanolyan hatékony mindkét megoldás. Teljesen személyiségünkből fakad az a biztonságos közeg, amely segítheti a változási folyamatainkat. Van, aki számára egy online formában igénybevett coaching, komfortos és biztonságos. De éppúgy ennek az ellenkezője is pont ennyire igaz lehet.

Tapasztalataim szerint azok, akik idejükből nehezebben szakítják ki a coaching alkalmakat, kedvelik a rugalmas megoldásokat, vagy éppen külföldön tartózkodnak szívesen választják az online coaching megoldást. Rendszeresen viszek online folyamatokat, amelyeknek sikeressége nem tér el a személyes találkozókétól.

Holistic Pulsing (lélekmasszázs)

Mire készüljek a Holistic Pulsing (lélekmasszázs) kezelés előtt?

A holistic pulsing kezelés egy kellemes, relaxáló manuáltechnika, finom ringatás és pulzálás. Nincs szükség különösebb felkészülésre, a kezeléshez kényelmes öltözetet érdemes választani.

Magzatkori és születési traumák oldása - Gyengéd születés / szülés

Ott kell-e lennie a babámnak (gyerkőcömnek) az újraszületésnél?

Ha a babád születése nehéz volt és szeretnéd őt segíteni a gyógyulásban, akkor is elegendő, ha te részt veszel a csoportban. A születés mindig szülés is egyben, egy közös történet anya és babája számára. A te testedben is mély lenyomata van a baba születési traumájának, erre tudunk befolyást gyakorolni és ezen keresztül gyógyul majd a baba. Az anya változásai adnak majd teret az ő változásaihoz.

Mi az az "Aranyóra" a születésben?

Az első pillanatok történései, amelyek a születés után következnek hihetetlen erővel hatnak az életünkre. Olyannyira fontsak és sorsformálóak lehetnek, hogy nem véletlenül az "Aranyóra" nevet kapták.

Aranyóra a születésben, szülésben a születést követő időszakot, nagyjából egy órát jelenti. Miért aranyóra? Azért, mert szerencsés esetben az újszülött baba és édesanyja ezt az időt háborítatlanul töltheti el egymással. Azaz, amikor a baba világrajön azonnal (mosdatás, mérés és egyéb beavatkozások nélkül) kerül édesanyjához. Az anya azonnal érintheti babája bőrét, a baba pedig érezheti az intimitás és érintés biztonságát. Amikor édesanya és babája először néznek egymás szemébe, igazi "szerelembe esés" történik. Ezen keresztül pedig háborítatlanul kialakulhat egy mély, szívből jövő kötődés anya és babája között.

Mindezek fényében igazán nem meglepő, hogy ezt a születés, szülés utáni időszak az "aranyóra" nevet kapta.

Mit hozzak magammal?

Puha, kényelmes öltözetre lesz szükséged. Akár anyuka, akár baba leszel fontos, hogy kényelmesen tudj mozogni, ülni. Ha van kedvend pléded, kispárnád azt nyugodtan hozd el magaddal. A csoport végén pedig egy kis közös pikniket tartunk, ehhez bármi olyat szeretetettel várunk, amit szívesen eszel. Gyümölcs, keksz, ropi. Van olyan baba, aki tejet szokott magával hozni.

Nem alszik a kisbabám, segíthetek neki ezzel?

Igen. Gyakran előfordul, hogy a kicsi a születése során elveszti a biztonságát. Hirtelen sehol sincs anya, elviszik őt. Elég ez egy rövid időre, fürdetésre, öltöztetésre, nem mer később aludni, mert fél, hogy anya "eltűnik" újra. A baba újraszületésével helyre tudjuk állítani ezt az időszakot és így rendeződhet a kicsi alvása.

Nem tudok semmit a születésemről? Ez baj?

Egyáltalán nem. A családi legendárium tartalmaz történeteket a születésünkről, izgalmas, ha erről van információd, de egyáltalán nem szükséges. A történéseket ugyanis egyrészt megváltoztatja az idő, másrészt pedig az édesanya szülés közben jó esetben módosult tudatállapotban van. Nem kell tudnia emlékezni. Itt a csoportban azt az emléket hívjuk meg, amit a testedben őrzöl.

Mitől működik a születés újraírása?

Már rég ismert, hogy az emlékeink egy részét a testben, a sejtjeinkben őrizzük. Különösen igaz ez a nonverbális időszakban keletkezett élményeinkről. A legjobb, van, akik szerint az egyetlen mód ezeknek az átírására, gyógyítására a sejt szinten történő újraírás. Ez történik, amikor a gyengéd születés csoportban a születésed újra átéled.

Lélekszínház

Miért érdemes segítőként részt venni a csoportban?

Amikor segítő vagyok egy csoportban, akkor nem a saját témámmal foglalkozom. Legalábbis nem közvetlenül, hiszen minden, ami a nap során történik hat rám, ajándékokat hoz a számomra. Hallom, látom a témákat és egy-egy képviseletben teljes mértékben át is élem azok feloldását. Ez minden esetben hat az életemre, segíti a változási folyamataim. Találkozhatok olyan történetekkel, amelyek az én életemben is feloldásra várnak.

Miben más, mint a családállítás?

Míg családállítás során a fókuszunk kizárólag a családi történeteken keresztüli gyógyuláson, oldáson van, addig a Lélekszínházban holisztikus szemléletben történnek az állítások.

Lehet a kiindulás egy mozdulat, egy érzelem kifejezése, a tested tünete, az életed egyetlen pillanata, egy gyermekkori emlék. Mindezt szabadon áramoltatjuk attól függően, hogy merre visz minket a téma, amellyel érkeztél.

SzomatoDráma

Ez olyan családállítás a szervekkel?

Igen is és nem is. A SzomatoDráma játék során használjuk a családállítás terét és használjuk a pszichodráma eszközeit is. Ettől nagyszerű a technika.

Családállítás

Mi a családi lelkiismeret?

Van valami megmagyarázhatatlan, mély elköteleződés a lelkünkben, amely a családunkhoz köt minket. Ezt nevezi Bert Hellinger családi lelkiismeretnek. Ez a családi lelkiismert minden családban más és más. A legkönnyebb talán egy példán keresztül megérteni ennek a kötődésnek a lényegét:

Ha egy nagyon szegény, mindig is tolvajlásból élő családba születek, akkor ott a normalitás részét képezi más tulajdonának az elbitorlása. Ehhez a normalitáshoz fogok kötődni, én is meg fogom tenni, valószínűleg még abban az esetben is, ha mélyen belül érzem, hogy ez nincsen rendben. Hűséges leszek a családomhoz.

Ha egy mélyen vallásos családba születek, akkor ennek homlokegyenest az ellenkezője lesz igaz. Az életem árán is hűséges leszek a családom normalitásához, hogy elkerüljem a szégyent, amely a lopással járna.

Nem véletlenül választottam természetesen két ilyen szélsőséges példát. Ennél természetesen sokkal árnyaltabban működik bennünk a családi hűség.

A döntéseink során ezbelső motiváció jelenik meg az életünk különböző területein.

Mi a családi fájdalomtorta?

A közös "családi lelkiismeret"-nek vagy egy része, a családi fájdalomtorta, ahogyan Bert Hellinger a családállításban nevezi. Ez torta pont ugyanúgy sok összetevős, mint cukrászdai társa. A különbség azonban az, hogy itt minden alapanyag a családban előfordult fájdalomakból táplálkozik. Lehet benne gyermektelenség, korai halálozás, elvesztett gyermek, őrület, párkapcsolat hiánya, szegénység, erőszak, áldozatiság és itt végtelen felsorolás következhetne... Minden recept családonként más és más. Ezen a családi tortán osztozunk mindannyian, minden családtag birtokol egy szeletet belőle.

Mikor érdemes fedett állítás kérni?

Bármikor, amikor úgy érzed, hogy nehéz számodra a téma a csoport előtt, vagy jobban szeretnéd úgy kiválasztani az állításod képviselőit, hogy kizárólaga lelked, az intuíciód kaphasson teret.

Kérhetek-e fedett állítást a családállításban?

Igen, van lehetőség fedett állításra a családálltás csoportokban. A családfelállítás menetét és sikerességét egyáltalán nem befolyásolja, ha az állítás képviselői nem kapnak információt.

Mikor ajánlod inkább az egyéni családállítást?

Az egyéni állítások is pont olyan hatékonyan működnek, mint a csoportos állítások. Azonban előfordulhat, hogy kisebb léptékekkel tudunk haladni, mint a csoportos családállítások során. Egyéni állítást akkor szoktam javasolni, ha a téma nehéz, vagy nem behozható számodra egy csoportba, esetleg kevés időd van, vagy nemélsz Magyarországon. Egyéni állítást érdemes kérni akkor is, ha nagyon szorongsz csoportban.

Egy alkalommal csak egy történetet lehet/érdemes feldolgozni egy ilyen csoportban?

Egy alkalom egy téma a csoportban, vagy az egyéni találkozás alkalmával. A családállítás erős módszer, így elég feldolgozadót ad a lélek számára 2-3 hétre. Utána érdemes továbbmenni.

Ha van a családunkban egy nehéz történet azt hozhatom témának?

Családállításban szerencsésebb a céloddal dolgoznunk és így eljutnia mögötte meghúzódó feloldandó családi történethez.

Egy adott családi történet nem biztos, hogy hat az életedre. Ha azonban nagyon erős érzelmi töltettel reagálsz rá, dühöt, szégyent, vagy bűntudatot érzel, akkor én mindenképpen javasolnám az állítást.

Honnan tudja valaki, hogy jó neki a családállítás?

A családállítás mindenki számára nagyon hasznos, de természetesen nem mindenki otthonos benne. A hozzám fordulókat arra bíztatom, hogy próbálják ki legalább egyszer, ha másként nem, akkor segítőként.

Ha úgy érzed, hogy számodra nem komfortos egy csoportban való részvétel, vagy a módszerrel nem tudsz azonosulni, akkor ez nem a te utad. Vagy nem most az, később még visszatérhetsz, esetleg kipróbálhatod egyéniben a történeted feloldozását.

Lehet meseállítást, vagy álom-állítást is kérni?

Igen, természetesen. A mesék végtelen bölcsessége nagy segítség minden olyan esetben, amikor valamiért a terápiás folyamat elakad. A kedvenc gyerekkori mese története és az életünk története között nagyon erős párhuzamot lehet vonni. Mindig nagyon izgalmas, hogy éppen hol tartunk a mesében, vagy éppen melyik szereplővel, szereplőkkel tudjuk azonosítani magunkat.

Amikor sikerül a kedvenc mesédre, vagy álmodra rápillantani a Lélekszínházban gyakran azonnal körvönalazódik is a megoldás, az életed elakadásának pillanata és miértje. Általában ez az a pillanat, amikor a családállításban leggyakrabban elhangzó mondat hirtelen felüti a fejét:

"Ezt nem gondoltam volna"

Innen pedig már csak a gyógyulás irányába fordulunk, lekerekítve a mesét, vagy éppen új irányt adva a nehezen megfejthető álomnak.

Különösen ajánlom a visszatérő álommal, vagy kedven gyermekkori mesével történő családállítást, amikor egy komolyabb életelakadásból nem sikerül továbblépni.

Családállítás, Hellinger családállítás, családfelállítás - van különbség?

Igen is és nem is. Minden állítás vezető másként vezeti csoportjait, családállításait. Sajnos az elnevezések használata sem igazán segít eligazodni a témában.

Egy biztos, hogy a családállítás rendszerének összeállítása Bert Hellinger nevéhez fűződik és mint ilyen mondhatjuk, hogy csak egy féle családállítás létezik: Hellinger családállítás.

Az első lépcső: a klasszikus családállítás

A módszer nagyon sokat változott, fejlődött az első állítások óta. A kezdet kezdetén a ma klasszikus állításnak nevezett családállítás során az állítás vezetője gyakran instruálta a résztvevőket és egy bizonyos REND irányába vezette az állításokat. Ma is működnek olyan állítók, akik ezt a módszert képviselik. Ezen családálltások során gyakori a "marcona", hűvös és határozott, számomra kicsit feszélyező állításvezető. Ennek az állítási technikának nagy hátránya (Bert Hellinger szerint), hogy gyakori a visszarendeződés. Hiszen a következetesen betartott rend nem engedi, hogy a családi rendszer megnyilvánulhasson, saját rendjét követhesse.

A második lépcső: lélekmozgásos családállítás

Később Hellinger továbbfejlesztve a módszert elindította a "lélekmozgásos" családállításokat. Ezen állítások során viszonylag kevés instrukció hangzik el az állítások során, engedjük, hogy a témahozó "lelke", megnyílt tudattalanja vigye az állítást. Elfogadjuk, hogy a REND lehet családonként eltérő és amennyiben a képviselők mozgása megengedi a családi rendszer megtalálhatja a maga útját és rendjét. Nálam leginkább ezzel a családállítással találkozhatsz.

A harmadik lépcső: szellemmozgásos családállítás, vagy gyakran Hellinger-modellezés, csendes családállítás, Hellinger-szemléletben, stb.

Ezt a családállítási módszert találhatod talán meg a legtöbbféle néven. Ez a módszer a legfiatalabb és már nem csak Bert Hellinger nevéhez fűződik, hanem felesége Sofie Hellinger nevéhez is. Az állítások teljes csendben zajlanak, engedve a lélek és a szellem mozgását. Jómagam ezt az állítási módot nem tanultam, csak résztvevőként jártam csoportokban.

Lélekszínház, ahogyan nálam találkozhatsz a családállítás módszerével:

Elsősorban a lélekmozgásos családállítás módszerével vezetem a csoportjaimat. Amikor azonban a csoport összetétele, gyakorlottsága engedi, akkor teljes csendben is történnek állítások.

Szeretem a csoportjaimat kicsit kötetlenebb, könnyedebb módon vezetni. Talán könnyebb így a fájdalmas témákat átdolgozni. A családállítások során igyeszem a legrövidebb gyógyulási útvonalat választani számodra. Ez azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy családállítást szeretnél, de a rövid kis beszélgetés során előkerül egy olyan történet, ami azt mutatja, hogy a belső gyermeked, vagy a tested történései, vagy a személyiséged résztvevői kevésbé fájdalmas és gyorsabb gyógyulást, változást engednek számodra. Ilyen esetben ezt az utat választjuk.

Mi a különbség a Lélekszínház és a családállítás csoport között?

A lélekszínház terében több technika találkozik egymással. Egy rövid kis beszélgetés után elindul az állítás. Ezt követően a téma hívja meg a technikát, amellyel továbbdolgozunk majd. Az is előfordulhat, hogy egy állításon belül több technika is találkozik egymást követően, vagy egymással kombinálva. Engedjük, hogy a téma és a téma hozója vezethesse a folyamatot a feloldásig. Nem egyformák a témáink, a megküzdési stratégiáink, a személyiségünk, pont ugyanígy más és más úton tudunk a lelkünkkel is "dolgozni". A lélekszínházban ezt a különbözőséget követve azt az utat választjuk, amelyik a legjobban segíti a folyamatot.

Hány éves kortól lehet családállítás csoportba jelentkezni?

Alapvetően a családállítás technikája felnőtt, fiatal felnőtt kortól javasolt. Ez azonban nem kőbe vésett szabály, inkább azt mondanám, hogy egyén és témafüggő. Általában érdemes először résztvevőként, segítőként kipróbálni a csoportot. Ez a tapasztalás segíthet eldönteni, hogy komfortos-e számomra a közeg, be tudom-e hozni a témámat.

Amikor kamasz vagyok hatalmas átalakuláson megy át a fizikai testem, a hormonrendszerem, a pszichés változásokról nem is beszélve. Ilyenkor általában nem az a legfontosabb gondolatom, hogy a családi rendszeremmel foglalkozzak. Ott vannak viszont a tanulási és az iskolai nehézségek, amelyek feloldására nagyszerű lehetőséget hozhat a családállítás technikája. Leginkább ezek a témák lesznek, amelyekben kamaszként segítséget kérek.

Természetesen az élet hozhat kamaszkorban is olyan helyzetet, ami komoly kihívás elé állíthat. Ilyen lehet pl. a szülők válása, vagy egy haláleset. Azt tapasztaltam, hogy amikor nagyon nehéz a történet, akkor már viszonylag fiatal, akár 14 éves korban is meg lehet érkezni a csoportba.

Mire számíthatok egy családállítás után?

A családfelállítás során a családban jelenlévő negatív mintákkal dolgozunk, az ahhoz kapcsolódó negatív érzéseket oldjuk. Ez a folyamat fájdalommal is járhat, lehetséges, hogy egy ideig még rosszabbul érzed magad, mint korábban, de az is lehetséges, hogy nagyon felszabadult és megkönnyebbült leszel már a családfelállítást követően. A lelki folyamatok beépüléséhez és a változás megtörténéséhez időre van szükség, minél mélyebb a fájdalom, annál hosszabb idő kell a változáshoz. Ha a fájdalom és a kezdeti rosszabbodás fellép, be tudod engedni és át tudod élni azt, akkor gyorsabban gyógyul a lélek. Lehet, hogy több héttel a terápia után, melyet a Te belső munkád követ egyszer csak azt érzed, hogy jól vagy, hogy megoldódott a problémád, rendeződött a párkapcsolatod.

Milyen gyakran mehetek állításra?

Ideális, ha kb. 3 hét eltelik két állítás között, de ez teljesen változó. Azt tudom leginkább javasolni, hogy figyelj magadra és a lelkedre, ha érzed, hogy jönnél gyere el. Minden alkalommal van arra lehetőség, hogy a csoport segítségével ránézzünk arra, hogy éppen akkor tudsz-e továbbmenni már a témáddal, amit elhoztál.

Egy adott problémára elegendő egy állítás?

A Hellinger technika egy terápiás folyamat, egy út. Minden egyes családállítás elindít a lelkedben egy folyamatot, ami a megoldás felé vezet. Azonban mindig a probléma nagyságától és a fájdalomtól függ az, hogy hány alkalom szükséges a teljes oldáshoz. Lehetséges, hogy egyetlen alkalom is elegendő a kapcsolati minta átírásához, van azonban olyan nagy fájdalom, amellyel 2-3 állítás alatt tud a lélek megbirkózni.

Milyen módon hat a családfelállítás

Az életünkben megjelenő problémák gyökere gyakran az, hogy tudattalanul átvesszük valamelyik nehéz sorsú ősünk fájdalmát, erre a családunkhoz fűződő „mágikus szeretet” vezet minket. Tudattalanul azt érezzük, hogy ha osztozunk ebben a fájdalomban, akkor tartozhatunk a családhoz. A Hellinger terápia során ezek a minták felismerhetőek és feloldhatóak.

Milyen módon történik a családállítás?

A Hellinger terápia egy csoportterápia, ahol azonban az egyes problémákkal egyénileg egyenként dolgozunk. A csoportban 5-8 fő vesz részt, a teremben körben ülünk. Amikor Te következel leülsz mellém és elmondod a problémádat, pár mondatot beszélgetünk ezzel kapcsolatban és megfogalmazod a célt, amelyet el szeretnél érni a terápia segítségével.
Ezután sor kerül a családfelállításra. Az adott probléma alapján elmondom, hogy a családod mely tagjait, vagy mely fogalmakat fogunk felállítani. A csoport résztvevői közül kiválasztod a megjeleníteni kívánt szereplőket és a terem különböző pontjaira vezeted őket és leülsz mellém. A szereplők mozgása és visszajelzése megjeleníti a családodban működő kapcsolati mintákat. Az állítás folyamán megkérlek majd, hogy állj be a térbe, a Téged képviselő résztvevő helyére. A negatív mintákat különböző technikákkal oldjuk fel. Mondatokkal, de lehet, hogy megkérlek, hogy ülj le a földre, vagy hajolj meg valamely ősöd és az ő nehéz sorsa előtt. Ezek az oldások elindítanak Benned egy folyamatot, amely segíti a problémád megoldását.