Blog

Programjaim
Budapest
 • Október 7.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Október 7.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • November 11.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • Október 14.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Október 14.

  KÉPZÉS: Lélekszínház - Családállító képzés 7/12

  Egy éves önismereti csoport

 • Október 15.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

Törékeny párkapcsolat?

Csak az törik, ami nem rugalmas!

2017. május 26.

A jó párkapcsolat, mint a bambusz. Stabilan gyökerezik a talajhoz és lágyan ringatja a szél. Folyamatosan növekszik, szilárd mégis rugalmas. Nem töri el a vihar, mert együtt mozog a széllel. Belesimul a világba.

"A jó párkapcsolat, mint a bambusz. Stabilan gyökerezik a talajhoz és lágyan ringatja a szél. Folyamatosan növekszik, szilárd mégis rugalmas. Nem töri el a vihar, mert együtt mozog a széllel. Belesimul a világba."

A bűnbak keresés – nem megoldás

Gyakran szidjuk a modern technikát, az internetet, a túl sok munkát, a médiát, mint az egymástól elidegenedés fő okozóit. Lássuk be hálás felületet is adnak hozzá. Egyik sem személy, nem fog válaszolni, nem lesznek rossz érzései. Tökéletes bűnbak lehet bármelyik. A bűnbak egy dologra biztosan megfelelő: a személyes felelősségem máris eltűnik… Nem kell ránéznem mi is zajlik bennem, mi az, ami miatt félek, mi az, amit vesztenék, ha másképpen élnék.

"A bűnbak keresése még sosem hozott megoldást"

Innen nézve nem lehet áldozata senki a technikának, vagy a modern világnak. Ha én valamiért el szeretnék bújni, esetleg nem vagyok kész párkapcsolatra, vagy éppen menekülök a párkapcsolatom megélésétől, akkor inkább eszközként használom ezeket, mintsem ők váltják ezt ki belőlem. Természetesen ez az "elbújás" nem feltétlenül tudatos,a legtöbbször teljesen észrevétlen lesz a számomra. Épp csak annyit érzékelek, hogy valamiért nekem nem sikerül, vagy sosem jól.

Vadidegen mellett ébredtem! - Gyorsuló hétköznapok, változó igények

Forrás: Pexels

Az új kommunikációs csatornák felgyorsulásával egy időben megváltozott a tempónk is, ezt érdemes elfogadni. Ez érvényes a belső világunk tempójára is. Nagyon sokan komoly, mély belső utat teszünk meg, gyorsan változhat a személyiségünk. Ez igaz még akkor is, ha nem tudatosan, hanem „csak” a külvilágra reagálva történik meg bennünk. Nagyon gyorsan változunk és fejlődünk. Hamar éljük meg és futjuk ki a mintát, amely összehozott és összekötött minket. Aztán hirtelen egy „vadidegen mellett ébredek”. Túlságosan gyorsan bekövetkezik a szétfejlődés, amivel nem könnyű kezdeni valamit.

Vajon én képes vagyok-e?

Más a dinamikája és más a dramaturgiája ma egy párkapcsolatnak. Ha képes vagyok ezt látni és ennek fényében rátekinteni a párkapcsolatomra, nem merülök el az elvárásaim mélységes örvényében. Könnyű sok-sok mindent elvárni egy kapcsolattól, vagy a páromtól. És hihetetlenül nehéz azt megfigyelni, hogy én mit tudok nyújtani a párom, a párkapcsolatom számára. „Vajon én képes vagyok-e? Tudok-e gyorsan és jól, a számára megfelelő módon reagálni az ő igényeire? Vagy csak magamat és a hiányaimat látom?” Fontos, hogy érzékelni tudjam magamban és a társamban a belső utat, annak az állomásait. Képessé tudjak válni arra, hogy tisztelettel megvárjam őt egy pihenőnél és ezt ő is meg tudja tenni értem és a kapcsolatunkért. Amikor szeretettel nézem és látom az embert benne és saját magamban, amikor egyikünknek sem kell tökéletesnek lenni, akkor képessé válunk egy szilárd, ám mégis rugalmas párkapcsolat építésére és működtetésére. Nem válunk a belső meggyőződéseink rabjává, az „ennek így kell lennie, mert csak így jó” – állapotának.

"Sokféle párkapcsolat létezik, ami a számunkra tökéletes. Keressük bátran a saját megoldásunkat, és engedjük a változást!"

Forrás: Pexels

Csak az törékeny, ami rugalmatlan!

A törékenység éppen a rugalmatlanság hiányából keletkezhet, abból, hogy azt várom egy mai párkapcsolattól, amit a szüleim, vagy a nagyszüleim élhettek. De az idő elszaladt, mi másmilyen emberek vagyunk, más módon érdemes tehát a párkapcsolatra is rápillantanunk. Talán sokkal könnyebben érzékeljük a vágyainkat, érzelmeinket, hiányainkat, mint régen. A hiányaim könnyen hangosak lesznek, jó, ha tudom, hogy ugyanez a párom számára is nehézség lehet. Ma más alapokon van szükségünk egymás támogatására, a biztonságunk közös kiépítésére. Szükségünk van egy olyan alapra, amely támogatja változási folyamatainkat, méghozzá a "játék" mind a három szereplőjéét! Egyaránt támogatja az én, a párom és a párkapcsolatunk változási folyamatait is.

Benke Edina

Tégy a boldog párkapcsolatért!