Blog

Programjaim
Budapest
 • December 10.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • December 10.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • December 17.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • December 17.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • December 18.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

Szegénységi fogadalom

Valójában lehetséges ez?

2018. augusztus 4.

Mindig épp csak annyi pénzem van, hogy megélek belőle... Olyan, mintha szegénységi fogadalmat tettem volna. - De valójában lehetséges ez? Mi történik, ha sosincs elég pénzem, vagy ha mindig nyomtalanul elköltöm? Tényleg van szegénységi fogadalom?

Igen is és nem is. Ha nem is szó szerint szegénységi fogadalomként értelmezhetjük, de van valamiféle mély és rejtett hűség, amely a családunkhoz köt minket. Ez a hűség természetesen érinti a pénz, az anyagi bőség és a sikeresség területét is. Nincs is ezzel semmilyen probléma, ha a családunkban az anyagi javak bőséggel áramlanak. De mi a helyzet akkor, ha a családi hagyományok szerint csak nagy nehézségek árán, nehéz körülmények között "van egedélyem" élni?

Családi hitrendszeri mondatok

Szinte minden családban találhatunk mondatokat, amelyek a pénzzel, vagy a megélhetéssel kapcsolatosak, generációról generációraszállnak. Mire felnövök akár több ezerszer is hallhattam. Olyan ez, mint egy láthatatlan programozás, kondicionálás, mintha a családi rendszernek nagyon fontos lenne, hogy ezek a "szabályok" tovább-öröklődhessenek. Mivel életem során olyan sokszor hallottam ezeket a mondatokat szinte a sejtjeim részévé váltak. Észrevétlenül befolyásolják a döntéseim, a pályaválasztásom, a munkavállalásom, a vállalkozó kedvem és ezekben a sikerességem. Egyfajta belső, tudattalan motivációt hoznak létre bennem.

Egy pár mondat és a mögötte rejlő tudattalan üzenet, amellyel a családállítások során találkoztam:

 • "Tisztességesen nem lehet pénzt keresni" - ha elegendő pénzem lenne lesztisztességtelenné, becstelenné válnék
 • "A pénz nem boldogít" - vagy bőségben élek, vagy boldog vagyok (boldogtalanná válhatok, ha jobban élek)
 • "Nincs pénz, nincs semmi" - a nincstelenség, pénz nélküliség természetes állapot (nem érdemes erőlködni)
 • "Pénz nincs, de nálunk legalább szeretet van!" - ha bőségben élek, akkor a szeretet elillanhat a kapcsolataimból
 • "Szegények vagyunk, de jól élünk!" - ha meggazdagszom, akkor valami elromlik, nem leszek boldog
 • "Mindenért keményen meg kell dolgozni az életben" - ha könnyedén, örömmel keresnék pénzt (például a hobbimból) az nincs rendben.

Talán egyik-másik a számodra is ismerősen csenghet. Ha kicsit figyelmesen hallgatjuk ezeket a gondolatokat akkor nagyon sokat elárulnak a családban rejtőző engedélyekről, vagy éppen tiltásokról.

Hogyan állítom be a gazdagságom, vagy a szegénységem?

Úgy általában megfigyelhető, hogy mi utódok - ha egyáltalán "merünk" is jobban élni, mint őseink - nem engedünk meg maguknak sokszorosan magasabb életszinvonalat. Ha a családomban mindenki bérből és fizetésből élt, akkor valószínűleg nem hozok létre sok milliárd forint értékű céget.De elképzelhető, hogy lesz egy sokkal jobb állásom, jobb fizetéssel, mint a szüleimnek, nagyszüleimnek, de mondjuk sosem költözöm ki a panelből. Ott van az a bizonyos üvegplafon (anyagi szint, amit önmagam számára elérhetőnek tartok). Lehet, hogy átlátok rajta, de semmiképpen sem látok utat arra, hogy fölé kerülhessek. "Oda az üvegplafonon felülre születni kell!" - visszhangozhat a mondat.

Amíg nem vagyok szabad, addig a döntéseim zömét a családi mintáim mentén, vagy a gyermekkori sérüléseim "programozottságom" mentén hozom meg. Vagyis: Vagy meg sem látom az utat, amely másik irányba vezet, vagy nem leszek elég bátor, hogy járjak rajta...

Forrás: Pexels

Kivételek szerencsére mindig akadnak, ami persze azt is mutatja, hogy érdemes egy önismereti folyamat során ebben a témában kicsit mélyebben is keresgélni. Hiszen van út a változtatásra.

Családi minták, amelyek pénzügyi nehézségeket hozhatnak

Kiemeltem pár jellemző és erős családi történetet, amellyel a családfelállítások, rendszerállítások során találkoztam:

 • Lehetséges, hogy a családom ősei nagyon sokat szenvedtek és éheztek. Hálával tartozhatok, hogy túlélték. Az ő "emlékükre", hálával az életemért, nem engedek nagyobb bőséget.
 • A történelmi változások elvitték a családunk minden vagyonát. "De legalább a szeretet megmaradt." - hangzik el gyakrana rendszerváltás során vagyont vesztettek leszármazottaitól. (Itt a mondat pontosan azt jelenti, hogy az életük legalább megmaradt).
 • Holocaust túlélő leszármazottja vagyok, a dédmamámnak sikerült, de sok ezer embernek nem. Az ő életük árán nem lehetek boldog, vagy gazdag.
 • Volt valaki a családban, aki meggazdagodott, majd el is veszítette a vagyonát(politikai fordulat, szerencsejáték veszteség, stb.). "Ne legyen, mert úgyis elveszítem!" lehet ez a belső motiváció.

És persze itt még sorolhatnám a különböző családi történeteket. A mögöttes motiváció azonban azonos minden esetben:"Hogyan is tartozhaték a családhoz, ha nagy bőségben élnék? Tartozom ennyivel a szenvedéseikért. Szeretem annyira a családom, hogy viszem tovább a fájdalmait."

Vagyis:

ez az én életem ára: viszem tovább az őseim fájdalmait.

DNS-be kódolva?

Bert Hellinger szerint minden családban van egy úgynevezett "fájdalomtorta" és mindenki visz a sorsában ebből egy szeletet. De az, hogy kinek melyik szelet jut a tortából az érdekes kérdés. Talán erre is megérkezik a válasz hamarosan. Azt minden esetre már sejtjük, hogy ezeket a fájdalmas történeteket a DNS-ünkben hordozzuk. De, ami ebből igazán fontos, hogy a tortaszeletnek megfelelően hozom a döntéseimet, amellyel alakítom a sorsomat, az anyagi bőségem. Szondi Lipót pszichiáter már az 1930-as években írt erről a jelenségről (Fájdalmas genetika), még a családállítás módszerének megszületése előtt.

Én hirtelen veszítettem el mindent...

Természetesen nem okolhatjuk minden esetben a családi rendszerünket. A saját életem történései, nehézségei is hordozhatnak "szegénységi fogadalmat". A hirtelen anyagi veszteségek egyrészében érdemes ezen a területen keresni a megoldást. Jól felépített és prosperáló cégek, családi vállalkozások csődje mögött találkoztam ezekkel afolyamatokkal:

 • haláleset, öngyilkosság történt a családban
 • elvesztett baba a családban (vetélés, abortusz)
 • válás
 • elbocsátás, munkahely megszűnése
 • vallási közösségből kilépés

Amikor hirtelen nagyobb anyagi veszteséggel találkozom az életemben, szerencsés lehet megvizsgálni, hogy van-e olyan gyászfolyamatom, amely elakadhatott. Van-e valaki, vagy valami, amit nem sikerült elengednem, vagy nem sikerült feldolgoznom a hiányát (válás, abortusz, vetélés, haláleset) .

Az is előfordulhat, hogyaz önbecsülésem, az értékességem "ott maradt" egy előző párkapcsolatban, egy előző munkáltatónál, vallási közösségben, stb. Lehetséges, hogy biztonságvesztésben vagyok, az a valami, ami számomra a biztonságos talajt, hitrendszeri alapot képeztek eltűnt az életemből. Talajvesztettséget élek meg.

Mindig a biztonságos rossz irányába fordulok

Amikor az életem többi területe sem működik számomra elfogadhatóan, akkor érdemes a születési történetem, születési sérülésem irányában is keresgélni. Elképzelhető, hogy nem sikerült a születésem során igazán megérkeznem a testembe, lelkembe. Nem gyökerezek erősen a világomban, nem érzem magam biztonságban, vagy éppen nincs elég bizalmam az élethez.

Mit tehetek?

Akár csoportban, akár egyéniben érdemes családállítás, vagy egy önismereti folyamat során tisztázni mi is zajlik a háttérben, megkeresni és feloldani a tudattalan motivációkat, a családi hitrendszeri mondatokat, gondolatokat.

Benke Edina

Ha szeretnél változtatni:

Önismereti csoportok, időpontok és jelentkezés

További cikkeket itt olvashatsz:

Blog