Blog

Programjaim
Budapest
 • Augusztus 15.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp.

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Szeptember 18.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp.

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • Szeptember 11.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Szeptember 11.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

 • Szeptember 11.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

Esély az anyai boldogságra

Kötődés - Az Aranyóra ajándéka II.

2018. november 21.

Ina May Gaskin: Úgy tűnik az anyai képességeket nagyban befolyásolja, hogy közvetlenül a szülés utáni kritikus időszakban az anya milyen szabadon követheti a saját ösztönös érzéseit. Ezen időszak alatt a véráramba kerülő hormonok változó szintje évmilliós evolúciós mintákat követve fökészíti őt érzelmileg és fizikailag a feladatra,  hogy teljes mértékben ellása a csemetéjét, amilyen sokáig csak szükséges.

Ina May Gaskin "az autentikus bábaság anyja". Ez a részlet a Spirituális bábaság című könyvéből származik. Amikor az újszülöttet születése után azonnal elveszik édesanyjától, a születési folyamatba beavatakozás történik. A kötődés kialakulásának folyamata megszakad. Persze legyinthetnénk egy nagyot, hogy "Na és! Majd visszahozzák a babát, utána úgyis együtt lesznek, amennnyit csak szeretnének!" - És ez természetesen igaz is, csak éppen a lélek, az ösztöneink nem ennyire egyszerűen működnek.

A természet rendje

Az evolúciós minta nem véletlenül alakult ki úgy, ahogyan. Kísérleti jelleggel bivalymamáktól elvették újszülött borjaikat, majd azt tapasztalták, hogy pár órával később ők már "nem ismerték fel" a kicsinyeiket és nem akarták etetni őket... egy idő után, mivel a kicsik továbbra is ott lábatlankodtak, végül mégis efogadták és etették őket. Az igazi kötődés azonban nem jött létre anya és borja között. Persze még erre is mondhatjuk, hogy na jó, de mi emberek vagyunk, intellektuális lények, nem bivalyok.

Amikor később megkaptam a babámat, tudtam, hogy az enyém, de valahogy nyugtalanított, mi van, ha mégis elcserélték?

Forrás: Pexels

"Néztem a babámat és szerettem volna érezni a varázslatos, mindent elsöprő örömöt és szeretetet, de valamiért nem jött az érzés. Helyette bűntudatot éreztem, amiért nem vagyok elég jó anya, nem tudom őt annyira szeretni, mint gondoltam. Bűntudatot érzetem, hogy egyáltalán eszembe jutott, esetleg elcserélhették..."

A gyengéd születés csoportba érkező anyukák gyakran számolnak be ilyen, vagy ehhez nagyon hasonló érzésekről, gondolatokról. A csoportot általában a babájukkap kapcsolatos nehézségeik miatt keresik fel (alvászavar, szoptatási nehézségek, bölcsödei, óvodai gondok). Egy dolog közös a szülési élményükben: a babájukat gyakorlatilag azonnal elvitték tőlük a születés után. A legtöbbször nem is láthatták őt csak pár órával később, de az is előfordul, hogy több, mint 24 óra telt el az első szoptatásig. Ez az idő túl hosszú az anya és a baba számára, megszakad a közeledés, nem mélyülhet el a kötődés.

"Ezen a területen fotnos kutatlást végzett a közelmúltban dr. Marshall Klaus, dr John Kennel (mindketten a clevelandi Case Western Reserve Egyetem gyermekgyógyász professzorai) és mások. Ez a kutatás kimutatta, hogy a normális kötődési folyamatba való beavatkozás nagy, és néha súlyos hatással van a család életére. A kutatás tökéletesen egyezik azzal, amit mi a szülési és gyermekgondozási folyamatok kapcsán megfigyeltünk.

Klaus és Kennel kutatása rámutatott, hogy azon anyák, akik szülés után azonnal megkapták az újszülöttjüket, bőrkontaktust létesíthettek velük és zavartalanul egymással foglalkozhattak egy darabig, a kisbabáikat biztosabban tartották, intimebb kapcsolatot alakítottak ki velük és kevesebb szoptatási problémájuk volt, mint azoknak, akiket elválasztottak a kisbabájuktól és később kapták csak meg őket."

Írja Ina May Gaskin Spirituális bábaság című könyvében. És pontosan ez az, aminek a hiányáról a hozzám forduló édesanyák beszámolnak.

Túlságosan intézményesedett a szülés ma a nyugati kultúrákban, amolyan "orvos-beteg" képlet, tudományos leírásokkal és mérőszámokkal. Sablonunk van a szülés minden szakaszára, bele kell férni a keretbe, időben, centiméterben, grammban, stb. Közben pedig nagyon jól tudjuk, hogy a születésnek nincs "normál" hossza, ideje. A születés terében nem értelmezhetőek a grammok, a percek, a centiméterek. Egy szülő nő számára gyakorlatilag egyetlen dolog jelent "információt" a baba érintése, látványa, hangja, illata. A háborítatlan szülés során az édesanya szinte első dolga, hogy tüzetesen megnézi a kisbabáját. Megszámolja a kézujjait, lábujjait, végigsimítja a testét, érzékeli az illatát, ösztönei segítségével fogadja be a babát. Ebben a befogadásban történhet meg, hogy anya és babája mélyen egymás szemébe néznek és elmélyül közöttük a kötődés. "Szerelembe esnek" - és ez az, a bizonyos érzés, aminek a hiányát érzik az anyukák. Ez az, amikor az anyai ösztön szabadon áramlik és ez az amikor a baba teljes biztonságot, stabilitás élhet meg.

Mit tehetünk, ha a kötődés megsérült?

A születés/szülés élményének újraírása képes megváltoztatni a sérült mintázatot. Sosem késő, az elvesztett, sérült kötődést megerősíteni. Hihetetlen élmény gyermekként megérkezni, megtalálni az édesanyánkat. Ajándékba kaphatok egy "új" édesanyát. Képes lehetek úgy látni és szeretni őt, ahogyan sohasem korábban. Megtapasztalhatom, hogy a düh és a közöttünk lévő feszültségek kisimulnak, és ezzel egy időben megtalálom a mély belső stabilitást.

Anyaként, amikor a babám igazán "megérkezik" hozzám. Elkezdek az ő igényeire úgy reagálni, ahogyan neki szüksége van rám. Láthatom, ahogyan a belső stabilitása erősödik, kevésbé lesz "ragacs" a gyerkőcöm. Miközben kapunk levegőt egymástól minden pillanatban érezzük a közöttünk lévő köteléket.

Honnan tudom, hogy megsérült a kötődés?

 • szorongó személyiség
 • bizalmatlanság, félelmek
 • önbizalomhiány
 • párválasztási, párkapcsolati nehézségek
 • intimitás, szexualitás problémái
Ha szeretnél bővebben olvasni katt ide:

Magzatkori és születési traumák oldása csoportban és egyéniben

Kérdések és válaszok a témában:

Gyakran ismételt kérdések

Benke Edina

+36203846065

C soportidőpontok és jelentkezés: ITT

Ha az önfejlesztés és önismeret útját járod ezek a módszerek is édekelhetnek:

Családállítás csoportban és egyéniben
SzomatoDráma csoportban és egyéniben

Pánikbetegség, pánikrohamok kezelése
Coaching, egyéni konzultáció