Blog

Programjaim
Budapest
 • December 10.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • December 10.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • December 17.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • December 17.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • December 18.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

Ha nem jön a baba - 12 lehetséges lelki ok

Miért nem jön a baba?

2018. augusztus 29.

Amikor nem jön a baba, az első gondolatom az lehet: „hibás” a testem. Valami nem működik megfelelően, nem jók a hormonális értékek, stb. Elindulhat az orvosi vizsgálatok sorozata, amelyeket általában fájdalmas, kellemetlen gyógyszeres beavatkozások követnek. Amikor pedig már ezt is megtettem, akkor utolsó szalmaszálként jön a lombik-program, és újra átadom a testem… Mi történhet közben a lélekben?

Ha nem jön a baba a test mellett érdemes lehet a lélekre is figyelmet fordítani. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a test "csak" a lélek üzenetének hordozója. A sikertelenség mögött ott áll a lelkem a fájdalmaival, a megoldatlan traumáival, félelmeivel. Lehetséges, hogy gyászol, retteg, vagy még nem nőtt fel, vagy túlságosan is hamar fel kellett nőnie... a testemen keresztül „kiabálja”: „NEM ÁLLOK KÉSZEN!” – előbb gyógyulnom kell!

Miért nem jön a baba?

A leggyakrabban ezzel a 12 lelki okkal találkozom:

1. Abortusz vagy vetélés után: A gyász fájdalmában úszik a lelkem

Lehetséges, hogy az elvesztett, vagy nem vállalt babád/babáid mellett ülsz lélekben.
Talán furcsának tűnik a gondolat, hiszen ez már elmúlt, vége van. De a lélek másként kapcsolódik egy új élet lehetőségéhez. A fájdalom, amely a veszteséghez kapcsolódik, nem enged továbblépni. Van ott valaki, vagy esetleg többen is, akik "helyet kérnek” a családi rendszeredben. Az elvesztett magzatok a lélekben elismerést, befogadást várnak és ezzel helyet kérnek maguknak.

2. Lelkem a múltba tekint, a volt páromat nézem

Lehetséges, hogy a lelkedben még mindig egy másik párkapcsolatban élsz?
Lehetséges, hogy valamit "elhoztál" a párodtól, ami az övé?
Lehetséges, hogy valami nála maradt, amikor eljöttél?
Ha valamelyiket igaznak érzed, valószínűleg erős érzelmi szállal kapcsolódsz a volt párodhoz. Talán emiatt még nem sikerült beérkezned a mostani kapcsolatodba. Jól tudjuk, hogy egy párkapcsolat nem feltétlenül akkor ér véget, amikor megszakad...
Szerencsés lehet ebben az esetben a párkapcsolat lezárásához segítséget kérni.

3. Eltűnt az életünkből az intimitás, "babagyárrá" változtunk

Forrás: Pexels

Lehetséges, hogy az intimitásból és a szeretkezés öröméből már csak az akarás maradt... Naptár, hőmérő, vizsgálatok, beavatkozások és rengeteg stressz. Már minden együttlét a sikeres foganásról szól. Közben kísért a sikertelenség fájdalma hónapról hónapra. Hova lett a felszabadultság? A szorongás, a belső és külső elvárások sajnos a test fizikai szintjén is feszültséget, feszességet eredményeznek.
Érdemes lehet a lélek számára felszabadulást hozó időtöltésekre időt szánni, vagy a stressz csökkentéséhez támogatást kérni.

4. Nehezen találom az utat a nőiségemhez: Igazából egy férfi lakik bennem

Lehetséges, hogy a nőiség, a női létezés "idegen" számodra? Esetleg nem élhetted meg már kislánykorodban sem. Elképzelhető, hogy a családodban nem biztonságos nőként létezni. Az is lehet, hogy fiúként vártak és lélekben fiúként éltél, hogy megfelelhess szüleid elvárásainak. A női lét örömébe érkezés még nem történhetett meg az életedben.
Nem kizárt, hogy még mindig ennek az elvárásnak próbálsz megfelelni, egy „engedélyre” lenne szükséged.

5. Apa! Hozzád senki nem hasonlítható

Lehetséges, hogy még mindig apa király-kisasszonya vagy?
Kevesen gondolunk arra, hogy a rajongásig szeretett apa is okozhat a lelkünkben elakadást. Főként nehéz látni, hogy hogyan is kerül bele a születendő babám történetébe. Úgy, hogy a lélek szintjén apa "felesége" vagyok. Így a párommal valami egészen másra szerződtem. Talán arra, hogy pótoljam számára mindazt, amit ő az édesanyjától nem kaphatott meg. Lélekben generációs szint eltérést tapasztalhatunk. Érdemes lehet tehát REND-be tenni a családi viszonyokat.

6. Apa nem elérhető, sosem volt az

Ez az előzőekben leírt dinamika ellenpontja. Akkor is lehetek lélekben apa „menyasszonya”, ha sosem volt a számomra elérhető. Válás miatt, alkoholproblémák miatt, stb „nem volt szabad szeretnem őt” (anya esetleg bevont a konfliktusukba, gyakran szidalmazta előttem, vagy tiltott tőle). Lehetséges, hogy lélekben folyamatosan kapcsolódni szeretnék, el szeretném érni őt.

7. Az őseim jól léte sokkal fontosabb, mint a jövőm

Lehetséges, hogy a szüleid, felmenőid gondjai túlságosan lekötik a figyelmed. Nincsen szabad hely egy baba számára. Ez lehet "csak" lelki teher, de lehet akár fizikai, anyagi segítségnyújtás is. Egyszerűen elfogyhattak az erőforrásaid.
Amikor sikerül szabaddá tenni az életed, gondolataid, erőforrásaid, akkor nyílhat meg a lehetőség egy új élet fogadására testben és lélekben egyaránt.

8. Úgy érzem felneveltem a tesóimat/szüleimet - Lélekben anyának lenni sokféleképpen lehet

Elképzelhető, hogy a lelkedben túl korán váltál édesanyává. Ha már kislányként olyan élethelyzetbe kerültél, hogy gondoskodnod kellett lelkileg, vagy fizikailag a tesóidról, vagy akár a szüleidről is, akkor mélységesen elfáradhattál. Ráadásul erre a feladatra még csak készen sem álltál...
Szerencsés ezeket a sebeket begyógyítani, találkozni a fáradt és túl korán felnőni kényszerült kicsi gyermekkel, aki odabent lakik. Az ő "engedélye" elvezethet téged is a születendő babádhoz.

9. Rettegek a várandósságtól és a szüléstől

Lehetséges, hogy egy nehéz, traumatikus születés van mögötted? Az a kép, amelyet a babám szülésével kapcsolatban kialakítok azt a saját születésemről mintázom. Egész pontosan: Attól félek, hogy úgy fogok szülni, mint az anyukám. Lehetséges, hogy sokszor hallottam is ezt a történetet tőle, már egész kis koromtól kezdve. Kialakulhatott bennem egy természetes ellenállás, nehogy át kelljen ezt élnem. Ebben az esetben a születési történeted átírása hozhatja meg számodra a gyógyulás lehetőségét.

10. Van bennem egy állandó mély szomorúság, egy folyamatos keresés

Lehetséges, hogy amikor az életet kezdted anya pocakjában, nem voltál egyedül. Azt a valakit keresed és az ő elvesztése miatt érezheted a mély szomorúságot, a kozmikus magányt. A pocakban ikertestvért elvesztett nők nagy része él babavállalási nehézséggel. Ha őt egy családállítás során „megtalálhatod” a lelkedbe integrálhatod, már érkezhet az új kis jövevény a szívedbe.

11. Kétségek gyötörnek: Tudok ezzel a férfivel életem végéig együtt élni? Elég jó anya leszek? Tudom majd szeretni a babámat?

Ezeknek a kérdéseknek a gyökere egészen a születésemig nyúlhat vissza. Amikor egy kisbaba világra jön és azonnal az édesanyja veheti a karjaiba, kialakul egy biztonságos kötődés a babában. Ez a kötődés az alapja annak, ahogyan később a párkapcsolatomban és az anyaságomban stabillá válok. Sajnos

kötődési elköteleződési nehézségekben gyökereznek és egészen a születésemig nyúlhatnak vissza. Amikor kisbabaként megszülettem egyetlen igényem volt: az édesanyám. Sajnos a kötődés és elköteleződés nagyon erős Kötődési nehézségeid miatt félelmek gyötörnek

Tudom majd őt eléggé szeretni? Tudok megfelelően gondoskodni róla?

A kötődési nehézségek nagyon erősen jelen vannak mai kor embereként az életünkben. Amikor megszülettünk nem kaphattunk lehetőséget arra, hogy ez stabilan kialakulhasson. Ezért ezek a kétségek

12. Túlhajszoltság – nincs szex

Ezt a pontot nem vélelenül hagytam a végére, mert eléggé banálisnak tűnhet, és talán első ránázésre nem is feltétlenül látszik lelki oknak... De a lélek gyakran a boldondját járatja velünk. Most is érdemes odafigyelni, vajon mi történik először? Előfordulhat, hogy azért vállalok túlhajszolt életet, azért nem tudok lassítani, mert nem állok készen a babavállalásra? Gyakran hallom: "majd lassítok, ha már várandós leszek..." - de lehetséges, hogy épp csak meg kellene fordítani a sorrendet. Először lassítani kellene.

Benke Edina

Ha szeretnél változtatni:

önismereti és családállítás programok a lélekszínházban

egyéni konzultációs lehetőségek

További cikkeket itt olvashatsz:

blog