Blog

Programjaim
Budapest
 • Szeptember 23.

  Családállítás és SzomatoDráma - Bp. - haladó csoport

  Lélekszínház

 • Október 4.

  Magzatkori és születési traumák oldása - Bp

  élményátíró csoport

 • Október 5.

  Családállítás és SzomatoDráma - Bp. - haladó csoport

  Lélekszínház

Debrecen
 • Október 26.

  Magzati és születési traumák oldása - Debrecen

  élményátíró csoport

 • Október 26.

  Családállítás és Szomatodráma délután - Debrecen

  Lélekszínház

 • Október 27.

  Családállítás és Szomatodráma de. - Debrecen - haladó csoport

  Lélekszínház

Az elvesztett kötődés nyomában

Az "aranyóra" ajándékai I.

2018. július 5.

Életünk boldogságának, stabilitásának egyik alappillére a kötődés képessége, erőssége. Sok a szingli, nem születnek gyerekek halljuk mindenhonnan. De hogyan is születnének, ha nem tanultunk meg kötődni, elköteleződni? Ha már születésünk során elveszett ez a képességünk?

Egyre tudatosabban fordulunk az édesanya és babája közötti kötődés fontossága felé. De vajon miért is ennyire fontos a kötődés?

Ha van esélyem babaként stabil kötődésre, akkor van esélyem biztonsággal és bizalommal létezni a világomban. Szabad léteznem és a létezésem lehet öröm számomra és a világ számára. Egészen biztosan érezhetem, hogy képes vagyok értéket hozzáadni a világhoz. Bátrabban feszegethetem a határaimat, kalandozhatok majd térhetek újra vissza az origóhoz, anyához. Mire felnövök, már tudni fogom, hogy ez a biztonság és bizalom bennem is létezik. Megtanulok bízni magamban és bízni a külvilágban. Képes vagyok bizalommal és odaadással fordulni a páromhoz, örömmel ajándékozni és örömmel elfogadni a szeretetét.

Mindezt az ajándékot stabilan akkor kaphatom meg, ha ebbe a világba érkezve édesanyám karjaiba érkezhetek. Érezhetem az érintését, hallhatom a szívdobbanását és a tekintetünk egymásra találhat. A biztonságos kötődés az aranyóra egyik ajándéka a sok közül. Őszintén bízombenne, hogy egyszer végre eléggé fontossá válhat az emberi boldogság ahhoz, hogy a kórházak sem fosztják meg ettől babákat és mamákat. Ez a pillanat lesz az, amikor a szülés és születés méltósága és szentsége alapvető emberi joggá válhat.

A témáról bővebben Michel Odent: A szeretet tudományosítása című könyvében bővebben is olvashatsz.

Benke Edina

+36 20 384 6065

Magzati és születési-szülési traumák oldása

Bejegyzések, amelyek még érdekelhetnek: Katt ide!