Blog

Programjaim
Budapest
 • Február 19.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • Február 12.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Február 12.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen - du

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Február 13.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

Így éld túl a karantént II. - Hogyan NE öljük meg egymást összezárva

2020. március 19.

Összezárva élni napokon, heteken keresztül embert és kapcsolatot próbáló lehet. Ilyenkor a megszokott megoldási útvonalak és konfliktus-kezelés nem mindig elegendő. Onnan indulunk ugyanis, hogy mindketten (hárman, x-en) korlátozva érezzük a saját mozgásterünket, életünket. Ez könnyen válhat egy alapkonfliktussá, ami kisebb-nagyobb erővel, általában láthatatlanul, de folyamatosan jelen van.

Az előző blogbejegyzésben arról meséltem, hogy milyen módon vagyunk képesek önmagunk fókuszát és jóllétét biztosítani. Most azon a sor, hogy a közösségünk, párkapcsolatunk, családunk oldaláról is írjak pár gondolatot.

Most igazán nagy szükségünk van a szeretet erejére a kapcsolatainkban. Teljesen új, rendkvül gyorsan változó és erősen korlátozó környezetbe csöppentünk, szinte egyik pillanatról a másikra fordul. Össze vagyunk, vagy leszünk zárva a családunkkal és elképzelhető, hogy hosszan. Előbb-utóbb imádott párom, és imádott gyerekeim (anyám, apám, stb.) várhatóan az idegeimen fognak ugrálni. Azt hiszem ezt szinte borítékolhatjuk is. Máris itt az irritatív pszichózis, bár mindegy is, hogyan nevezzük, a lényege ebből a két mondatból jól megérthető:

Tudod mivel tud felbosszantani a párod pár nap múlva, 24 órás összezárás után? - minden egyes szavával...

És persze ne legyenek illúzióink, mi is őt, és a gyerekek is minket. Az összezártság túléléséhez nagy szükségünk lesz a humorérzékünkre, a tudatos figyelmünkre és arra, hogy pár praktikus szabályt bevezessünk.

Mivel az alapok mindig nagyon fontosak, az irritáció elkerülésénél is tudunk ilyet találni:

 1. Egyetlen szerettem célja sem az, hogy szándékosan megbántson! Mindannyian lehetünk feszültek.
 2. Mindig dönthetek arról, hogy mit teszek egy adott helyzetben.

Szerencsés ide visszakanyarodni egy-egy zűrös helyzetben, amikor az indulatok kezdenek önálló életre kelni.

Ezt az élethelyzetet nagyon sokféleképpen tudjuk megélni. Az, hogy én jól vagyok a bőrömben - élvezem a napsütést, ügyesen feltalálom magam a jelenlegi helyzetben - az nem jelenti azt, hogy a párom is jól van. Azt sem jelenti, hogy neki is így kellene éreznie magát. Az ő szorongás-szintje, biztonsága egészen más lehet. Elképzelhető, hogy a vészcsengő az ő fejében sokkal hangosabb, hamarabb kezdett kongani, mint az enyémben.

Vagy éppen fordítva: Lehetséges, hogy én vagyok teljesen befagyott állapotban, beszorítva, nem tudok mit kezdeni a helyzettel. Eluralkodtak rajtam a félelmek, közben dühös és depresszív is vagyok. Esetleg ezeket felváltva élem át.

Van itt még valami nagyon fontos, az érzelmi hullámzás. Egyszer fent, egyszer lent. Van, amikor én vagyok jól, van, amikor Te. Kicsi az esélye annak, hogy mindketten egyszerre lent, vagy fent. De elképzelhető, hogy ezzel is meg kell majd birkóznunk. Aki éppen fent van képes lehet a saját tapasztalásaiból erőt adni a másiknak. Van ennek a helyzetnek egy csodás egymást segítő, erősítő tulajdonsága.

Azt szoktam javasolni a hozzám forduló pároknak, hogy az a valaki lépjen a szeretet irányába, aki jobban érzi magát (kevésé dühös, kevésbé szorong), akiben a másik felé nyitás, elfogadás könnyebben el tud indulni. Ha mindketten befeszülünk, akkor csúnya vége lehet a napnak, megbántjuk egymást és megbántódunk. A gyerkőcök biztonságérzete pedig mindig gyengül, amikor a szülők veszekednek. Szóval a végén mindenki csak veszít...

Tudom nem könnyű ezekben a helyzetekben, én magam is 18 éve vagyok férjnél. Elhiheted volt már egy-két (sok) olyan pillanat, amikor jól esett volna jól fejbecsapni egy lexikonnal... És, ha őszinte vagyok magamhoz én is megérdemeltem volna párszor. De nem tettük meg. Nem azért, mert angyalok vagyunk, hanem mert "csak" szeretjük egymást. Ez pedig segít abban, hogy valaki józanabb maradjon és átsegítse a másikat is, hogy ki tudjunk szállni. Persze szabad dühösnek és megbántottnak lenni. Az is szabály, hogy szabad azt mondani: "Még egy kicsit puffogni akarok, még dühös akarok lenni! Nagyon megbántódtam ebben a helyzetben!"- ez általában már elég is ahhoz, hogy mégis kikerüljek belőle.

Veszekedések során jussanak eszünkbe az alapok: senki sem akar direkt bántani és bármilyen élethelyzetben szabadon dönthetek arról, hogy mit teszek. A helyzet az önmagában mindig csak az a helyzet marad, hogy mit hozok ki belőle az már az én felelősségem.

Érdemes tehát odafigyelni, hogy egy adott konfliktusban mekkora a külső körülményekből eredő belső feszültségem és mennyi az adott pillanat okozta feszültség.

Minél hamarabb sikerül ezt önmagam számára tisztázni, annál hamarabb tudok kilépni belőle. Ha pedig én már kint vagyok, akkor hamarosan a párom is kikerülhet belőle.

Ezeket a gyakorlati tanácsokat érdemes végiggondolni, talán segíthetnek:

 1. Tarts határokat! - fizikai szinten is, ez az én dolgozó asztalom, szobám, szobasarkom, az a Tiéd, kopogás nélkül nem lépünk be.
 2. Ne lógjatok egymás nyakán! - attól, hogy egy lakásban dolgozunk, tartózkodunk nem kell 24 órát együtt tölteni
 3. Menjetek külön sétálni! - ha már sok egymásból, adjatok a másiknak "szabadórát" (ha nem jártok ki, akkor csak húzd magadra a szoba ajtaját és tedd ki a "ne zavarjanak" táblát
 4. CSEND sarok - hozz létre egy pici teret, csend sarkot. Bárki, bármikor oda behúzódhasson a családból, akár egy veszekedés közepéből kilépve is. Aki ott van, az sérthetetlen, jár neki a csend.
 5. ÉnIdő, TeIdő, MiIdő - Legyetek kreatívak! Tervezzetek napirendet, hetirendet - ugyanúgy, mintha dolgozni, suliba, edzésre mennétek (pl. hétfő 18:00 családi mozi, szerda 20:30 randi, szombat 16:00 családi társasjáték)
 6. Randizzatok! - delegáljatok időt, amit közösen fogtok eltölteni, telefonok nélkül.
 7. Szeretkezz, ne háborúzz! - különösen fontos most, hogy a düh energiáját kivezessük, és valjuk be ez az egyik legkellemesebb módja. (A felgyülemlett szexuális energia egyébként könnyé dühhé alakulhat, abból pedig már egyébként is akadhat a rendszerben. A dühkitörés pedig egyfajta kielégülés.)
 8. Vedd észre, ha az aktuális düh nem az adott élethelyzetről szól! - akkor ez már a bezártság, az általános külső körülmények miatti szorongás tünete lehet.
 9. Osszátok be a gyerekfelügyeletet! - senki sem képes a nyugalom angyalaként 24 órában együttlenni a kis bajkeverőkkel, akiknek most szintén különösen nehéz lehet
 10. Legyenek szociális kapcsolataitok a bejárati ajtón túl is
 11. A lefontosabb szavaink: SAJNÁLOM, KÉRLEK BOCSÁSS MEG, KÖSZÖNÖM, SZERETLEK - sosem késő szívből bocsánatot kérni! Ezek a napok, hetek most különösen taníthatnak erre.
 12. ELMÚLIK - ha már úgy érzed végképp pattanásig feszültek az idegeid, akkor se feledd: Elmúlik.

A cikk első részét itt találod!

Egészséggel teli csodás napokat Nektek!

Benke Edina

+36203846065

Ha változtatni szeretnél:

Önismeret és családállítás - időpontok/jelentkezés

A születési élmény és annak hatásai - rádióbeszélgetés

Így éld túl a karantént I. Hogyan NE őrüljek meg?
STOP! - Állítsd meg az agyalást!
Lehet, hogy csak egy biorobot vagyok?

Kinek van igaza? 10 vitasegítő gondolat
Miért nem értjük egymást? Kommunikációs csaták

Köss magaddal egyezményeket!
Házeladás családállítással?
Esély az anyai boldogságra
A születés, mint életmandala
11-generácio-alatt-4094-ember
12 lehetséges lelki ok, ha nem jön a baba
Te hiszel a születés utáni életben?
Szegénységi fogadalom
Születési sérülések hatásai
Mi hozza a párkapcsolati boldogságot?
Az elveszett kötődés nyomában - Az aranyóra
Soha ne kérdezd, miért nem szültem!
Fájdalmas genetika - kinek az életét élem?
Nők, akik csak befelé sírnak
Anya, Te ennyire szeretsz engem?
Ki vagyok én?
Én csak egy korcs vagyok... Apa-fia kapcsolatról
Anorexia, meg akarok halni!
Halált hordozó anyaméhbe érkeztem
Neked, REND-ben van a családod?
7 teendő pánikroham esetén
Család ellen nincs orvosság! - Vagy mégis?
Nem érzed jól magad a bőrödben? Érdemes változtatni
Beszélgessek a szívemmel? Nem őrültem meg!
Törékeny párkapcsolat
A semmiről szóló nap üzenete
Kölcsönkapott gyermekek
Allergia és fülakupunktúra
Elvesztett iker - kozmikus magányban
Várandósság és munka

Testem vásznán - szomatodráma

Ha az önfejlesztés és önismeret útját járod ezek a módszerek is édekelhetnek:

Családállítás csoportban és egyéniben
SzomatoDráma csoportban és egyéniben
Születési és szülési traumák oldása
Pánikbetegség, pánikrohamok kezelése
Coaching, egyéni konzultáció
ThétaHealing

Önismereti csoportok, jelentkezés: ITT