Blog

Programjaim
Debrecen
 • Július 18.

  Lélekszínház - haladó önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Július 18.

  Lélekszínház - önismerti csoport délután - Debrecen

  Családállítás SzomatoDráma csoport

10 szabály a boldog gyermekekért

Ha ezt megfogadod boldog felnőtté válhat a gyermeked

2019. augusztus 26.

Ez a 10 gondolat nem tőlem származik, de minden betűjével mélyen együtt tudok lélegezni. Nagyon mély bölcsesség és emberség mutatkozik meg bennük. Több, mint 60 évesek, de ma is nagyon időszerűek. Minél inkább sikerül követnünk ezeket a gondolatokat, annál boldogabbá válhat az utánunk következő nemzedék. Megmutatja milyen fontos az egymás iránti tisztelet és elfogadás, és ez mindenkinek jár akkor is, ha ő még "csak" egy gyermek.

Néha úgy érzem annyira kevés kell ahhoz, hogy boldogok legyünk, vagy boldoggá tegyünk másokat. Tényleg nem sok, egyszerű is, de nem könnyű. Pedig talán ez lenne a legfontosabb tudás, amit átadhatunk egymásnak és a gyerekeinknek. És igen, tudom, egyáltalán nem vagyunk könnyű helyzetben. Mi sem kaptuk meg, hiszen a szüleink és nagyszüleink és az ő szüleik sem kaphatták ezt meg.

Mi hiányzik hát?

Az, hogy nem tanulhattuk meg, hogyan tudjuk megengedni, hogy önmagunk lehessük. Megengedni magamnak és megengedni a többi embernek. Megengedni azt, hogy ne csak a képet lássam, amit én alkottam róluk és főként nekik ne kelljen annak semmilyen módon megfelelni.
Különösen nehéz ez a gyermekeinkkel kapcsolatban.Ők még hasonlítanak is ránk, mint a kicsi önmagam és/vagy a kisgyermek párom. Egész biztos, hogy számukra a legjobbat szeretném, de ezt hihetetlenül könnyű összekeverni azzal, ami számomra lett volna a legjobb, amikor gyermek voltam...

Jó néha megállni és feltenni magamnak a kérdést: Amiről én most azt gondolom a legjobb, az valóban a számára is a legjobb?

Janus Korczak gondolatai a gyermeknevelésről:

 1. Ne várjuk el gyermekünktől, hogy olyan legyen, mint mi, vagy akár csak hozzánk hasonló. Segíts neki, hogy ő ne Te legyen, hanem önmaga.
 2. Ne követelj a gyermekedtől semmit azért, amit adtál neki. Életet adtál neki, hogyan köszönhetné ezt meg? Majd ő is életet ad másnak, aztán az is és így tovább.
 3. Ne töltsd ki a gyermekeden a sérelmeidet, mert akkor öregkorodban könnyen kenyér nélkül maradhatsz. Ne feledd: ki, mint vet, úgy arat!
 4. Ne kezeld a problémáit magasról. Az élete mindenkinek olyan, amilyen, és ne hidd, hogy neki sokkal könnyebb vagy nehezebb, mint neked, viszont neki még nincs annyi élettapasztalata, mint neked.
 5. Soha ne alázd meg!
 6. Ne felejtsd el, hogyminden ember számára legfontosabbak a gyermekei. Több figyelmet fordíts rájuk, hiszen soha nem tudhatod, hogy ki lakozik benne.
 7. Ne kínozd magad, ha nem tudsz valamit megtenni a gyermekedért. Emlékezz rá: a gyermek számára a megtett dolgok elengedhetetlenek, a nem megtettekben pedig ott a lehetőség.
 8. A gyermek nem egy zsarnok, aki az egész életedet uralja, és nem is csak hús és vér teremtmény. A gyermek egy olyan kincs, amit az Élet adott neked, hogy a tudás lángját továbbadhasd és növelhesd. A gyermek az anya és apa korlátlan szeretetének megkoronázása, akiben nem a „mi”, vagy a „saját” gyermekünk növekszik, hanem egy teljesen egyedülálló lélek.
 9. Légy képes szeretni valaki más gyermekét. Soha ne tégy olyat más gyermekével, amit nem szeretnéd, hogy a tiéddel megtegyenek.
 10. Szeresd a gyermekedet, legyen ő bármilyen, akár szerencsétlen, vagy tehetségtelen felnőtt. Beszélgess vele és örülj, mert a gyermekkel töltött idő egy ünnep.

"Janusz Korczak (oktató, pedagógus, író, esszéíró, teozófus, szociális munkás, "A gyermekek királya") lengyel értelmiségi családban született 1878-ban. Eredeti szakmája a gyógyítás volt, és orvosként azok közé tartozott, akik pontosan tudták, hogy a fizikai gyógyítás nem működhet lelki gyógyítás nélkül. Kritikusan szemlélte az akkori iskolát és nevelést, úgy látta, a felnőttek kötelességüknek tekintik ugyan a gyerekek ellátását, de nem tisztelik őket, mert nem látják bennük az embert. Korczak az elsők között hívta fel a figyelmet a gyermeki jogokra, mert úgy vélte, a gyermeknek joga van ahhoz, hogy sajátos világát figyelembe vegyék." - Wikipédia

További érdekességeket itt olvashatsz: BLOG

Benke Edina

+36203846065


Ha változtatni szeretnél, önismereti csoportok: ITT

Miért nem értjük egymást? Kommunikációs csaták
Köss magaddal egyezményeket!
Házeladás családállítással?
Esély az anyai boldogságra
A születés, mint életmandala
11-generácio-alatt-4094-ember
12 lehetséges lelki ok, ha nem jön a baba
Te hiszel a születés utáni életben?
Szegénységi fogadalom
Születési sérülések hatásai
Mi hozza a párkapcsolati boldogságot?
Az elveszett kötődés nyomában - Az aranyóra
Soha ne kérdezd, miért nem szültem!
Fájdalmas genetika - kinek az életét élem?
Nők, akik csak befelé sírnak
Anya, Te ennyire szeretsz engem?
Ki vagyok én?
Én csak egy korcs vagyok... Apa-fia kapcsolatról
Anorexia, meg akarok halni!
Halált hordozó anyaméhbe érkeztem
Neked, REND-ben van a családod?
7 teendő pánikroham esetén
Család ellen nincs orvosság! - Vagy mégis?
Nem érzed jól magad a bőrödben? Érdemes változtatni
Beszélgessek a szívemmel? Nem őrültem meg!
Törékeny párkapcsolat
A semmiről szóló nap üzenete
Kölcsönkapott gyermekek
Allergia és fülakupunktúra
Elvesztett iker - kozmikus magányban
Várandósság és munka

Testem vásznán - szomatodráma

Ha az önfejlesztés és önismeret útját járod ezek a módszerek is édekelhetnek:

Családállítás csoportban és egyéniben
SzomatoDráma csoportban és egyéniben
Születési és szülési traumák oldása
Pánikbetegség, pánikrohamok kezelése
Coaching, egyéni konzultáció
ThétaHealing

Ha változtatni szeretnél:

Önismeret és családállítás - időpontok/jelentkezés