Blog

Programjaim
Budapest
 • Február 28.

  Nyelvtanulás könnyedén - megvásárolható

  Meditáció és munkafüzet

 • Március 9.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Március 9.

  Lélekszínház - Önismereti csoport - Bp. -

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

Debrecen
 • Március 16.

  Lélekszínház - önismereti csoport - Debrecen

  Családállítás és SzomatoDráma csoport

 • Március 17.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

 • Március 17.

  Kávézz velem!

  Egyéni konzultáció, családállítás, szomatodráma, Thétahealing

Tudnivalók családállítás előtt

2024. január 8.

Ezt a videót elsősorban a Te számodra állítottam össze, akivel még nem találkoztam és először érkezel hozzám családállításra. Talán ezzel sikerül támogatni a biztonságérzeted. Ismeretlenül tudom nem mindenkinek könnyű besétálni egy csoportba. Most pár információval gazdagodhatsz és kicsit engem is megismerhetsz, ez segíthet döntést hozni, hogy választod-e a családállítás technikáját és hozzám szeretnél-e érkezni családállításra.

A videó másik célja, hogy átadjam azt a pár technikai tudnivalót, amit minden csoport elején el szoktam mondani Nektek.

Először is a legfontosabb:

A családállítás egy olyan technika, aminek a „hogyanját” szavakkal átadni talán nem is lehetséges. Senki nem fogja tudni elmondani Neked, hogy mi fog történi egy csoportban. Érdemes tehát teljes nyitottsággal mindent meghallgatni róla és ugyanakkor meg is kérdőjelezni.

Nagyjából olyan, mintha el szeretném neked mesélni, hogy milyen érzés kerékpározni, de még sohasem láttál kerékpárt. Tudok róla mesélni, hogy a számomra milyen, de a tapasztalásod biztosan sokkal több és talán teljesen más is lesz.

A csoportok újra szerveződőek, minden alkalom más és más résztvevőkkel zajlik, a témák is nagyon eltérőek lehetnek.

A családállítás sokszínűsége:

Ha már jártál családállításon másnál, akkor azt tapasztalhatod, hogy minden családállító kicsit másként dolgozik. Más a személyisége, más lehet a szemlélete, más tapasztalásai, nézőpontjai vannak az Élettel kapcsolatban. Ez így van rendben, így mindenki megtalálja a számára megfelelő szakembert.

A családállítás egy megoldásorientált lehetőség.

A célja, hogy átsegítsen az elakadásaidon és szabaddá válhass.

Tudattalan és akaratlagos vágyak ütközése = elakadás

Amikor vágyom valamire, eltervezem és megvalósítom, és minden rendben, az akaratlagos vágyam és a tudattalan vágyam megegyezik egymással. Simán megcsináltam, még kérdés sincs bennem.

De mi van akkor, amikor ez nem sikerül? Ilyenkor a tudattalanodban van egy ellenkező vágyad. Ezek mögött bújnak meg az életünkben felhalmozott traumák, vagy a családi rendszerünkből fakadó elakadások. Amikor a két vágy ellentétes bennem mindig a tudattalan vágy teljesül. Vagyis ez sokkal erősebben befolyásolja az életem. Például, ha szeretnék egy szuper munkahelyet, erkölcsi és anyagi megbecsüléssel ez az akaratlagos vágyam, tudok róla, ismerem ezt a vágyam. Ennek ellenére újra és újra rosszabbnál, rosszabb helyeket találok.

Úgy képzeld ezt el, mintha egy lyukacsos szemüveget viselnél. Csak azokon a helyeken látsz át, azok a hirdetések keltik fel az érdeklődésed, ahol ezt újra és újra megélheted, így ugyanabba a zsákutcába visznek. A mögötte lévő trauma nagyon erős, ez rezonál Benned. Mutatja, hogy gyógyulni akar.

Ez történik akkor is, amikor pl. a párkapcsolataid mindig ugyanarra a mintára futnak ki. Amikor választasz csak azokat a partnereket érzékeld, azok hívnak meg, akikkel ebben a mintában működhetsz. Amikor ez meggyógyul megnyílik a lehetőség a változtatásra. Ebben segíthet a családállítás.

Hány állítás szükséges ahhoz, hogy ez meggyógyuljon?

Ez szokott egy gyakori kérdés lenni. Ez az, amire nem fogok tudni válaszolni. Nagyjából úgy képzelheted el, hogy ha a tudattalanban szükséged van 10 db zöld lego-kockára ahhoz, hogy teljesüljön a vágyad, de abból 3 piros van a családállítások során fogjuk és átforgatjuk ezeket a kockákat. Az, hogy az adott témádban hány állításra van szükség azt sajnos előre nem fogjuk tudni. Ha életed nagy témája, akkor lehetséges, hogy többször is neki kell futni egy témának. Ha nem, akkor még az is lehet, hogy az állítás után pár nappal, vagy héttel már meg is oldódik a gondod.

A visszatérő mondat:

Szoktam mondani, hogy a mellettem lévő szék hátuljára az a mondat van felírva, hogy:

Ezt sosem gondoltam volna…

Ez ugyanis a leggyakrabban általatok elhangzó mondat állítás után. És ez nyilvánvaló is, hiszen, ha tudnád, hogy mi akadályoz a változásban, akkor meg tudnád oldani egyedül is. Egyikünk sem olyan mazochista, hogy akaratlagosan elgáncsolja magát. Úgy tesszük inkább, hogy ügyesen elrejtjük önmagunk elől is.

És most jöjjenek a technikai tudnivalók mielőtt csoportba érkeznél.

Amire figyelj családállítás csoport előtt és után:

- alkohol és tudatmódosító szerek fogyasztása kerülendő. A családállítás kicsit olyan hatást vált majd ki, mintha alkoholt ittál volna. Néha még a felszabadultságot is érezheted általa. Erre, ha iszol, akkor csúnya munkát végezhet, egy low budget berúgás lehet belőle. Nem tilos, de én szóltam.

- minden állítási csoport előtt kötünk egy szóbeli titoktartási szerződést. Pici az országunk és a bolygónk is, akkor vagy biztonságban, ha a terem falai közül nem kerül ki a történeted és a többieké sem. Szabad mesélni arról, hogy voltál nagymama, férj, gyerek, de tilos arról, hogy ez kinek az állításában történt, honnan indultunk és hova érkeztünk.

- a saját állításodról pár nap elteltével mesélhetsz, ha szeretnél, de ha teheted legalább 3 napig ne mondd el senkinek. Nem azért, mert tilos, hanem azért, mert ezzel is segíted, hogy az a változás, amit létrehoztunk dolgozhasson Benned. Olyan ez, mint amikor egy új várat építesz, de pár napig még képlékeny a kötőanyag a téglák között. A tapasztalatom az, hogy pár nap után már nem is szeretnél mesélni. Jó esetben már a nap végén sem emlékszel semmire.

- Az állítást követő 3-4 napig ha teheted ne hozz komoly döntést az életedben. Ne köss szerződést, ne válj el, ne fogadj el új állást, hacsak nem döntötted már el korábban és nem ezzel a témával dolgoztál aznap.

- Ami még kerülendő, hogy ha valakivel való konfliktuson dolgoztál ne a következő pár napban próbáld megoldani. Elképzelhető, hogy úgy mégy haza az állításról, hogy mindent értesz, minden rendben, béke és szeretet van Benned. Ha ebből a lendületből felhívod az illetőt, lehetséges, hogy úgy vesztek össze, mint még soha korábban. Ez azért lehet, mert a változás még nem elég stabil Benned.

- A következő pár napban lehetséges, hogy érzelmi hullámvasútat tapasztalsz meg. Dolgozik a lelked, nincs vele dolgod, el fog múlni. Lehet olyan érzés, mintha mindenki szembe jönne veled, olyan ajtócsapkodós, vagy sírva-nyihogva vihogós, mintha kamasz lennél újra. Szoktam mondani, hogy pár napig kaptok igazolást róla, hogy lehettek hülyék, de utána már nem vállalom a felelősséget érted.

Képviselőnek lenni:

Ha képviselőnek kérnek fel csak állj fel és lépj be a térbe. A fejedben lehetséges, hogy mindenféle fura monológok zajlanak majd:

- mit csináljak, hogyan csináljam, mindenki engem néz, stb.

Nyugalom, semmit sem tudsz rosszul csinálni. Ez csak a computered, neki ez dolga, ott a nyakadon. Ő nagyon hasznos számunkra, de nem a mai csoportalkalmon. Próbáld őt figyelmen kívül hagyni. Egy dolog lesz fontos a számunkra, mégpedig az, hogy a figyelmed a testeden, az érzelmeiden egy befelé forduláson legyen. Tapasztalsz majd olyan érzéseket, amiket egy perccel korábban a székeden ücsörögve még nem éreztél. Lehetsz dühös, vagy épp szerelmes valakibe, akivel egy perce még semlegesen ültetek egymás mellett. Ez is rendben van, csak mozogd le.Menj közelebb, vagy távolodj el tőle, ahogyan „visz” a tested. Ez az a varázslatos rész, amiről nehéz mesélni. Ez egy VAN-ság, egy történés veled, Benned és mindenki képes rá.

Említettem már, hogy ahány családállító, annyi féle csoport és szemlélet létezik. Én szeretem, ha csendben, befelé figyelve követitek a testetek hívását és engeditek, hogy az érzések, érzelmek csak jöjjenek és menjenek és folyamatosan változzanak Bennetek. És, ha éppen sehova sem mozdulnál és semmit sem érzel az is rendben van, ott és akkor pont ez lesz a fontos nekünk.

Honnan fogom tudni, hogy kit válasszak pl. az anyukám képviselőjének?

Amikor ott ülsz mellettem, hidd el, hogy teljesen egyértelmű lesz a számodra. Olyan ez, mint amikor találkozol valakivel először az életedben és eldöntöd, hogy szimpatikus-e, vagy sem. Pedig nem is ismered, viszont az életed traumái, vagy a családi mintáid nagyon is emlékeznek valamire, valakire. Valakire, akit meghív benned ez az illető. Lehet, hogy egy nagynénire „hasonlít” a mozgása a hangja, aki szeretettel gügyögött az ágyad mellett, amikor kisbaba voltál. Te már nem is emlékszel rá, mert azóta sem láttad. Nem tud véletlen történni semmi sem. Hidd el tudni fogod és nem kell tudnod, hogy miért tudod