Ti kérdeztétek

Programjaim
Budapest
 • Március 9.

  Magzatkori és születési traumák oldása - Bp

  élményátíró csoport

 • Március 11.

  Lélekszínház - Bp

  Családállítás és Szomatodráma másként

 • Április 6.

  Magzatkori és születési traumák oldása - Bp

  élményátíró csoport

Debrecen
 • Március 3.

  Magzati és születési traumák oldása - Debrecen

  élményátíró csoport

 • Március 3.

  Lélekszínház - délután - Debrecen

  Családállítás és Szomatodráma másként

 • Március 4.

  Lélekszínház - délelőtt - Debrecen

  Családállítás és Szomatodráma másként

Legújabb írásaim
 • Február 2.

  Anya, te ennyire szeretsz engem?

  Megérintve...

 • 2017. november 28.

  Ki vagyok Én?

  Szememben a fény? Szívemben az érzés?

 • 2017. november 15.

  Én csak egy korcs vagyok!

  apám sose szeretett - apa-fia kapcsolat

 • 2017. október 27.

  Anorexia - Meg akarok halni!

 • 2017. szeptember 20.

  Halált hordozó anyaméhbe érkeztem

  vetélés, abortusz után fogant gyerekek

Csoportokat érintő kérdések

Hogyan tudok leiratkozni a csoportról?

Ha valamilyen okból mégsem tudsz részt venni a csoportban, kérlek jelezd ezt a számomra a leiratkozásoddal. Ezzel segítheted azokat is, akik számára a felszabadult hely fontos lehet. Köszönöm.

A leiratkozás menete ugyanaz, mint a feliratkozásé.

Miért érdemes segítő-résztvevőként érkezni egy csoportba?

Amikor segítőként érkezel azt jelenti, hogy a csoportalkalomra nem saját feldolgozandó témával érkezel. Mások játékának leszel aktív részese. Minden alkalommal izgalmas azonban, hogy milyen témák és milyen képviseletek találnak meg. - ...

Mit jelent, hogy témahozó vagyok?

Amikor témahozóként érkezel a csoportba az azt jelenti, hogy lesz a csoportfolyamatna egy olyan pontja, amikor a Te történeteddel, elakadásoddal fogunk "játszani". Ez a folyamat Rólad szól, a Te személyes változásod segíti, amelyben minden csoportrésztvevő aktívan részt vehet, rendelkezésedre áll.

Nem vállalható a témám, mit tegyek? - A fedett állítás

Vannak helyzetek, témák, amelyek annyira nehezek, hogy nem szívesen teszed ki a csoport elé. Ebben az esetben egy rövid interjút készítünk, amelyen csak ketten leszünk jelen, Te és én. Itt pontosítjuk az állítás szereplőit. A játék során a képviselők és a csoporttagok számára is fedett marad.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a legtöbb esetben erre nincs szükség. A téma felvállalása és megfogalmazása, kimondása már önmagában is gyógyító lehet.

Hogyan leszek biztonságban? A csoporttitok

A csoporttitokra elsősorban a személyes biztonságotok érdekében van szükség. Ahhoz, hogy őszintén és mélyen meg tudjatok nyílni egy-egy állítás során szükség van bizalomra, biztonságra. Egy-egy téma mögött még önmagad számára is meglepő történetek húzódhatnak meg, nem mindig könnyű ezzel találkozni. De a biztonság, amelyet a csoport adhat nagyon erős támogatást nyújt közben számodra.

Gyengéd születés / szülés

Mit hozzak magammal?

Puha, kényelmes öltözetre lesz szükséged. Akár anyuka, akár baba leszel fontos, hogy kényelmesen tudj mozogni, ülni. Ha van kedvend pléded, kispárnád azt nyugodtan hozd el magaddal. A csoport végén pedig egy kis közös pikniket tartunk, ehhez bármi olyat szeretetettel várunk, amit szívesen eszel. Gyümölcs, keksz, ropi. Van olyan baba, aki tejet szokott magával hozni.

Nem alszik a kisbabám, segíthetek neki ezzel?

Igen. Gyakran előfordul, hogy a kicsi a születése során elveszti a biztonságát. Hirtelen sehol sincs anya, elviszik őt. Elég ez egy rövid időre, fürdetésre, öltöztetésre, nem mer később aludni, mert fél, hogy anya "eltűnik" újra. A baba újraszületésével helyre tudjuk állítani ezt az időszakot és így rendeződhet a kicsi alvása.

Nem tudok semmit a születésemről? Ez baj?

Egyáltalán nem. A családi legendárium tartalmaz történeteket a születésünkről, izgalmas, ha erről van információd, de egyáltalán nem szükséges. A történéseket ugyanis egyrészt megváltoztatja az idő, másrészt pedig az édesanya szülés közben jó esetben módosult tudatállapotban van. Nem kell tudnia emlékezni. Itt a csoportban azt az emléket hívjuk meg, amit a testedben őrzöl.

Mitől működik a születés újraírása?

Már rég ismert, hogy az emlékeink egy részét a testben, a sejtjeinkben őrizzük. Különösen igaz ez a nonverbális időszakban keletkezett élményeinkről. A legjobb, van, akik szerint az egyetlen mód ezeknek az átírására, gyógyítására a sejt szinten történő újraírás. Ez történik, amikor a gyengéd születés csoportban a születésed újra átéled.

Lélekszínház

Miért érdemes segítőként részt venni a csoportban?

Amikor segítő vagyok egy csoportban, akkor nem a saját témámmal foglalkozom. Legalábbis nem közvetlenül, hiszen minden, ami a nap során történik hat rám, ajándékokat hoz a számomra. Hallom, látom a témákat és egy-egy képviseletben teljes mértékben át is élem azok feloldását. Ez minden esetben hat az életemre, segíti a változási folyamataim. Találkozhatok olyan történetekkel, amelyek az én életemben is feloldásra várnak.

Miben más, mint a családállítás?

Míg családállítás során a fókuszunk kizárólag a családi történeteken keresztüli gyógyuláson, oldáson van, addig a Lélekszínházban holisztikus szemléletben történnek az állítások.

Lehet a kiindulás egy mozdulat, egy érzelem kifejezése, a tested tünete, az életed egyetlen pillanata, egy gyermekkori emlék. Mindezt szabadon áramoltatjuk attól függően, hogy merre visz minket a téma, amellyel érkeztél.

SzomatoDráma

Ez olyan családállítás a szervekkel?

Igen is és nem is. A SzomatoDráma játék során használjuk a családállítás terét és használjuk a pszichodráma eszközeit is. Ettől nagyszerű a technika.

Családállítás

Mi a különbség a Lélekszínház és a családállítás csoport között?

A lélekszínház terében több technika találkozik egymással. Egy rövid kis beszélgetés után elindul az állítás. Ezt követően a téma hívja meg a technikát, amellyel továbbdolgozunk majd. Az is előfordulhat, hogy egy állításon belül több technika is találkozik egymást követően, vagy egymással kombinálva. Engedjük, hogy a téma és a téma hozója vezethesse a folyamatot a feloldásig. Nem egyformák a témáink, a megküzdési stratégiáink, a személyiségünk, pont ugyanígy más és más úton tudunk a lelkünkkel is "dolgozni". A lélekszínházban ezt a különbözőséget követve azt az utat választjuk, amelyik a legjobban segíti a folyamatot.

Hány éves kortól lehet családálltás csoportba jelentkezni?

Alapvetően a családállítás technikája felnőtt, fiatal felnőtt kortól javasolt. Ez azonban nem kőbe vésett szabály, inkább azt mondanám, hogy egyén és témafüggő. Általában érdemes először résztvevőként, segítőként kipróbálni a csoportot. Ez a tapasztalás segíthet eldönteni, hogy komfortos-e számomra a közeg, be tudom-e hozni a témámat.

Amikor kamasz vagyok hatalmas átalakuláson megy át a fizikai testem, a hormonrendszerem, a pszichés változásokról nem is beszélve. Ilyenkor általában nem az a legfontosabb gondolatom, hogy a családi rendszeremmel foglalkozzak. Ott vannak viszont a tanulási és az iskolai nehézségek, amelyek feloldására nagyszerű lehetőséget hozhat a családállítás technikája. Leginkább ezek a témák lesznek, amelyekben kamaszként segítséget kérek.

Természetesen az élet hozhat kamaszkorban is olyan helyzetet, ami komoly kihívás elé állíthat. Ilyen lehet pl. a szülők válása, vagy egy haláleset. Azt tapasztaltam, hogy amikor nagyon nehéz a történet, akkor már viszonylag fiatal, akár 14 éves korban is meg lehet érkezni a csoportba.

Mire számíthatok egy családállítás után?

A családfelállítás során a családban jelenlévő negatív mintákkal dolgozunk, az ahhoz kapcsolódó negatív érzéseket oldjuk. Ez a folyamat fájdalommal is járhat, lehetséges, hogy egy ideig még rosszabbul érzed magad, mint korábban, de az is lehetséges, hogy nagyon felszabadult és megkönnyebbült leszel már a családfelállítást követően. A lelki folyamatok beépüléséhez és a változás megtörténéséhez időre van szükség, minél mélyebb a fájdalom, annál hosszabb idő kell a változáshoz. Ha a fájdalom és a kezdeti rosszabbodás fellép, be tudod engedni és át tudod élni azt, akkor gyorsabban gyógyul a lélek. Lehet, hogy több héttel a terápia után, melyet a Te belső munkád követ egyszer csak azt érzed, hogy jól vagy, hogy megoldódott a problémád, rendeződött a párkapcsolatod.

Milyen gyakran mehetek állításra?

Ideális, ha kb. 3 hét eltelik két állítás között, de ez teljesen változó. Azt tudom leginkább javasolni, hogy figyelj magadra és a lelkedre, ha érzed, hogy jönnél gyere el. Minden alkalommal van arra lehetőség, hogy a csoport segítségével ránézzünk arra, hogy éppen akkor tudsz-e továbbmenni már a témáddal, amit elhoztál.

Egy adott problémára elegendő egy állítás?

A Hellinger technika egy terápiás folyamat, egy út. Minden egyes családállítás elindít a lelkedben egy folyamatot, ami a megoldás felé vezet. Azonban mindig a probléma nagyságától és a fájdalomtól függ az, hogy hány alkalom szükséges a teljes oldáshoz. Lehetséges, hogy egyetlen alkalom is elegendő a kapcsolati minta átírásához, van azonban olyan nagy fájdalom, amellyel 2-3 állítás alatt tud a lélek megbirkózni.

Milyen módon hat a családfelállítás

Az életünkben megjelenő problémák gyökere gyakran az, hogy tudattalanul átvesszük valamelyik nehéz sorsú ősünk fájdalmát, erre a családunkhoz fűződő „mágikus szeretet” vezet minket. Tudattalanul azt érezzük, hogy ha osztozunk ebben a fájdalomban, akkor tartozhatunk a családhoz. A Hellinger terápia során ezek a minták felismerhetőek és feloldhatóak.

Milyen módon történik a családállítás?

A Hellinger terápia egy csoportterápia, ahol azonban az egyes problémákkal egyénileg egyenként dolgozunk. A csoportban 5-8 fő vesz részt, a teremben körben ülünk. Amikor Te következel leülsz mellém és elmondod a problémádat, pár mondatot beszélgetünk ezzel kapcsolatban és megfogalmazod a célt, amelyet el szeretnél érni a terápia segítségével.
Ezután sor kerül a családfelállításra. Az adott probléma alapján elmondom, hogy a családod mely tagjait, vagy mely fogalmakat fogunk felállítani. A csoport résztvevői közül kiválasztod a megjeleníteni kívánt szereplőket és a terem különböző pontjaira vezeted őket és leülsz mellém. A szereplők mozgása és visszajelzése megjeleníti a családodban működő kapcsolati mintákat. Az állítás folyamán megkérlek majd, hogy állj be a térbe, a Téged képviselő résztvevő helyére. A negatív mintákat különböző technikákkal oldjuk fel. Mondatokkal, de lehet, hogy megkérlek, hogy ülj le a földre, vagy hajolj meg valamely ősöd és az ő nehéz sorsa előtt. Ezek az oldások elindítanak Benned egy folyamatot, amely segíti a problémád megoldását.